Gemeente Loppersum

Jaarrekening 2010 van de gemeente Loppersum sluit met een positief resultaat

Loppersum, 9 juni 2011

Â

De gemeente Loppersum sluit het jaar 2010 met een positief resultaat van ⬠1.300.916 af. Dit blijkt uit de jaarrekening 2010 die het college naar de raad heeft gestuurd.

Â

In 2009 is door de raad de begroting 2010 vastgesteld met een tekort van ⬠3.576.833. Door begrotingswijzigingen is dit tekort teruggebracht. Deze wijzigingen hebben onder andere betrekking op bijstelling van de beheerplannen en een aanvullende uitkering op grond van de artikel 12-status.

Â

Artikel 12-status

Met het in december 2010 verschenen eindrapport van de inspectie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is het reguliere artikel 12 traject tot een einde gekomen. De provincie zal voortaan in de gebruikelijke rol als toezichthouder op de gemeentelijke financiën, de ontwikkeling van de financiële positie van Loppersum volgen. Tot 2014 ontvangt de gemeente Loppersum op grond van de artikel 12-status nog een extra uitkering uit het gemeentefonds. De omvang van deze ondersteuning wordt in de loop van 2011 bepaald door het Ministerie.

Â

Saneringsplan

Het in 2009 vastgestelde saneringsplan is in 2010 verder uitgewerkt. Zo is een intensief traject van overleg met externe partijen gestart om de verdere uitvoering van het saneringsplan verder voor te bereiden. Met name waar het bezuinigingen betreft die gevolgen hebben voor maatschappelijke organisaties in onze gemeente, hebben raad en college maximale ruimte willen bieden aan nader overleg. Dit met als doel om voorzieningen, die met minder financiële middelen van de kant van de gemeente en meer particulier initiatief toch levensvatbaar zijn, voor de toekomst in stand te houden. De resultaten van dit traject worden eind juli 2011 aan de raad voorgelegd.

Â

Beleid

In lijn met de begroting, de kadernota en het coalitieakkoord heeft het college op meerdere terreinen stappen gezet in 2010. Een van de voorbeelden hiervan is de Intergemeentelijke samenwerking waarbij de samenwerking op het terrein van Vergunningen, Toezicht en Handhaving tussen de gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum is gerealiseerd. Een ander illustratief voorbeeld is de start van de uitgifte van de bouwkavels in Loppersum (Over de Wijmers) en Middelstum (Zuidrand). In 2010 heeft de raad de Kadernota Buitengebied en het Strategisch Communicatieplan vastgesteld. Het in 2010 aangetreden college heeft in het bestuursprogramma de speerpunten benoemd zoals een financieel gezonde gemeente en het op gang brengen van de nieuwbouwproductie. Met de totstandkoming van het communicatieplan en het kwaliteitshandvest heeft het nieuwe college invulling willen geven aan een verhoogde inzet op versterking van de relatie met de burger.

Â

Resultaatbestemming

Het college stelt aan de raad voor om het positieve resultaat onder andere toe te voegen aan de reserves voor de uitvoering van het saneringsplan (⬠167.576), uitvoering beheerplannen (⬠180.598), intergemeentelijke samenwerking (⬠231.680) en het onderhoud aan de gemeentewerf (⬠166.500). De rest van het resultaat wordt gereserveerd voor 2011.

Â

Behandeling jaarrekening

De jaarrekening wordt op maandag 27 juni 2011 door de gemeenteraad behandeld.