Gemeente Rotterdam

9.000 zuinige lampen verlichten doorgaande wegen in rotterdam

09 juni 2011 | Gemeentewerken | persbericht

De gemeente Rotterdam heeft een grootscheepse vervanging van de openbare verlichting afgerond.

Gemeentewerken verving in anderhalf jaar oranje en gele openbare verlichting door duurzamer wit licht met dimmogelijkheid. Negenduizend armaturen langs hoofd- en toegangswegen werden onder handen genomen. De maatregel leidt tot een besparing die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van 675 gemiddelde huishoudens. De lampen in de nieuwe armaturen gaan langer mee, zijn zuiniger, zorgen voor beter zicht en kleurherkenning. Daarbij besparen ze extra energie door ze 's nachts te dimmen tot circa 60% van het vermogen.

Laan op Zuid

Koploper
In totaal pakte Rotterdam 180 kilometer straatverlichting aan. "Dit is 30 kilometer meer dan we van tevoren hadden verwacht en daar ben ik erg blij mee", zei Wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte) gisteren tijdens de officiële afsluiting van het project. Bij deze gelegenheid kreeg Rotterdam een certificaat voor `Koploperschap energiezuinige openbare verlichting' van AgentschapNL. De reden is dat Rotterdamse projecten als deze omliggende gemeenten kunnen stimuleren hun verlichting ook te vervangen door energiezuinige openbare verlichting.

Gemeentewerken Rotterdam, sinds 1855
Buien opvangen met groene daken en gevels, verkeerspleinen opnieuw inrichten en de monumentale begraafplaats Crooswijk beheren: Gemeentewerken Rotterdam doet het. En meer. Zo doen medewerkers al vijftig jaar archeologisch onderzoek. Maar werken ze als technisch geweten van de stad net zo goed aan de bouw van het nieuwe Centraal Station. Gemeentewerken zorgt ook dagelijks voor de bruggen, tunnels, wegen, (energiezuinige) verlichting en de duizenden bomen van Rotterdam. Zo krijgt de stad vorm en blijft ze in vorm, al 155 jaar.

Aanvullende informatie

Voor foto's in hogere resolutie en meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeentewerken Rotterdam, afdeling Communicatie, Jikke Kuiper, telefoon (010) 489 7952 of 06 51 02 7748. Zie voor meer over energiezuinige openbare verlichting in Rotterdam: www.rotterdam.nl/openbareverlichting.