Rechtbank Amsterdam


Kerkstraat-springer veroordeeld

Amsterdam , 9-6-2011

De rechtbank Amsterdam heeft vandaag een Australische man veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De man was vorig jaar uit een appartement op de derde verdieping van een huis in de Kerkstraat gesprongen en daarbij op een Braziliaanse toerist terechtgekomen. Het slachtoffer heeft daardoor een dwarslaesie opgelopen en zal de rest van zijn leven in een rolstoel blijven. De man moet ook het volledige bedrag van het door het slachtoffer gevraagde smartengeld betalen.

De rechtbank is van oordeel dat de Australische man niet expres op het slachtoffer is gesprongen. Hij had een psychose en hallucinaties, waaruit hij wilde vluchten door uit het raam te springen. Volgens de psycholoog en de psychiater was hij door de psychose ontoerekeningsvatbaar. Toch vindt de rechtbank dat de dwarslaesie aan zijn schuld te wijten is, omdat hij zichzelf - door onder andere het gebruik van cannabis - in een psychose heeft gebracht.

De rechtbank vindt het van belang om duidelijk te maken dat levensgevaarlijk gedrag, begaan onder invloed van verdovende middelen, met detentie bestraft wordt.

Bron: rechtbank Amsterdam
Uitspraken:BQ7589

Zie het origineel