Gemeente Dongen

Peuterspeelzaalwerk in Dongen

Publicatiedatum: 8-6-2011

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongen heeft besloten dat het peuterspeelzaalwerk in de gemeente in juli van dit jaar wordt aanbesteed aan derden. Dit houdt onder andere in dat Stichting Peuterspeelzalen Dongen per 1 januari 2012 niet meer het peuterspeelzaalwerk in de gemeente Dongen zal verzorgen.

Aanleiding
Het college heeft in december 2010 met het bestuur van Stichting Peuterspeelzalen Dongen (SPD) gesproken over de toekomst van het peuterspeelzaalwerk in Dongen. Een verandering van wet-en regelgeving, een forse afname van Rijksmiddelen ten behoeve van het peuterspeelzaalwerk en de doorgevoerde bezuinigingen voor 2011 leidden ertoe dat de stichting niet langer de verantwoordelijkheid voor het personeel kon dragen. Met name een ontstane wachtgeldverplichting en de onmogelijkheid om een reserve op te bouwen om tegenvallers op te vangen hebben het college doen besluiten dat het peuterspeelzaalwerk middels een aanbestedingsprocedure wordt aangeboden aan de markt.

Aanbesteding
Vergelijkbare situaties in andere gemeenten hebben in een aantal gevallen geleid tot het failliet gaan van stichtingen die peuterspeelzaalwerk aanbieden en hebben vaak een overname door een organisatie voor kinderopvang tot gevolg gehad. Echter, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert in dit soort situaties het peuterspeelzaalwerk middels een aanbesteding bij een nieuwe aanbieder onder te brengen. De uiteindelijke keuze om ook in Dongen een aanbestedingsprocedure te gaan voeren kwam onder andere tot stand door genoemd advies van de VNG. Daarnaast hebben ook de wens van het college om op activiteitenniveau te gaan subsidiëren en de ontstane verplichtingen richting het personeel hiertoe geleid.

Afspraken
De gemeente Dongen en de SPD hebben een tweetal afspraken gemaakt:
- Onderdeel van de aanbestedingsprocedure is de overname van het huidige personeel van SPD.

- De gemeente zoekt naar een oplossing voor de wachtgeldverplichting. Aan de hand van deze afspraken wordt momenteel gewerkt aan een aanbestedingsprocedure die ertoe moet leiden dat Dongen per 1 januari 2012 een nieuwe aanbieder voor het peuterspeelzaalwerk heeft.

De direct betrokken, zoals de peuterspeelzaalleidsters, zijn woensdagavond 8 juni jl. geïnformeerd over dit besluit en de verdere gang van zaken.