KNHS

Winnaars NK Dressuur Aangepast Sporten
9 juni 2011
Kampioenen NK dressuur aangepast 2011

Dressuur Aangepast Sporten weet in beslissende Kür hoog niveau te halen

DE STEEG (KNHS) - Op donderdagochtend werd op de schitterende terreinen van het landgoed Middachten in De Steeg in het kader van Outdoor Gelderland in de Grade's II, III en IV de Kür verreden, die de finale beslissingen moest brengen in deze drie Nederlandse Kampioenschappen voor Para dressuur. Petra van de Sande (Den Haag) met Valencia Z zegeviere in Grade II. Sanne Voets (Berghem) won met Vedet PB Grade III. In Grade IV wist Frank Hosmar (Haarle) met Tiesto dit kampioenschap winnend af te sluiten.

Als voorzitter van de jury fungeerde Hanneke Gerritsen en zij vertelde op de afsluitende persconferentie dat de voor juryleden de tijden voorbij zijn om de ruiters te plezieren met hoge punten. "Wij zijn gedurende deze drie wedstrijden streng en duidelijk geweest. Wat we graag zien werd soms met negens beloond en wat we niet graag zien werd door ons laag gewaardeerd. Daarmee zitten we duidelijk op de lijn die internationaal ook wordt doorgevoerd. Kijkend naar de scores van de kampioenen dan zien we waarderingen die zeer ruim boven de 70% zitten en daarmee wordt ook duidelijk dat de prestaties die door deze kampioenen zijn geleverd van topniveau zijn als we het mondiaal bekijken", aldus Gerritsen.
Jeannette Wolfs, de bondscoach van de para dressuur, deelde die visie. "Ik denk dat het richting het EK in Moorsele nu nog voorbarig is om conclusies te trekken. Voor deze ruiters is het nog vroeg in het seizoen en er volgen nog twee observatiewedstrijden, komende week in Mullhouse en in augustus is er nog een wedstrijd in België. In alle eerlijkheid heb ik gedurende deze drie wedstrijden goede proeven gezien, maar sommige combinaties kunnen beter. Gelet op de prestaties kunnen we zeker met vertrouwen doorwerken richting het EK", aldus Wolfs.

Grade II

In de Grade II was het Petra van de Sande die met haar nieuwe zwarte merrie Valencia Z (v. Dream of Glory, in eigendom van de amazone) de titel opeiste. "Dit was voor ons de derde wedstrijd waaraan we deelnamen. Voor mij was het verrassend dat het met deze merrie zo snel is gegaan, want ik ging er eerlijk gezegd van uit dat ik met Toscane de Kür zou rijden, ik ben met dat paard tenslotte in Kentucky wereldkampioene geworden. Voor mij was het na twee wedstrijden duidelijk dat ik toch voor Valencia zou kiezen en die liep dus nu haar eerste Kür, weliswaar op de muziek die ik ook voor Toscane gebruikt heb. Ik ga nu hard werken aan een hele nieuwe Kür voor dit paard en hoop die voor het EK klaar te hebben", aldus een stralende Van de Sande. Voor de amazone was het nog wel de vraag hoe haar paard na twee wedstrijden zou reageren op nog een wedstrijd in twee dagen. "Ik kan natuurlijk weinig hulpen geven, maar gelukkig reageerde ze steeds goed op die hulpen die ik wel kan geven", vertelde Petra, die toen ze dit paard voor het eerst zag gelijk verliefd werd. "Er ging gelijk iets van binnen gloeien en dat gevoel werd alleen maar sterker toen ik er op had gezeten. Een paard moet extreem lekker zitten en mag met niet te hoog opgooien. Ik denk dat ik met Valencia Z de komende jaren heel ver kan komen, maar ik denk ook dat ik wel drie keer Nederland ben rond gereden voordat ik haar had gevonden".
Petra van de Sande zegevierde in dit kampioenschap, voor Demi Vermeulen (Zevenaar) met Chiara H (v. Compliment, in eigendom van Johann Hinnemann en Coby van Baalen), die tweede werd. Het brons ging naar Gert Bolmer (Den Ham) met Triumph (v. Voltaire, die in eigendom is van de ruiter en zijn moeder).

Grade III

In de Grade III was de kampioenstitel voor Sanne Voets met Vedet PB (v. Florestan, die in eigendom van J.J.H.M. Voets). "Na de eerste wedstrijd leek het een spannend kampioenschap te gaan worden in onze klasse, maar in de tweede wedstrijd liet Tessa Baaijens met Riana een paar steekjes vallen. Ik denk dat ik drie hele goede wedstrijden heb gereden en daarmee verdiend dit kampioenschap op mijn naam heb geschreven. Vedet is een zeer goed paard, dat wel af en toe een lichte mate van spanning toont, maar dat is een gezonde spanning, die de expressie van hetgeen wij in de ring laten zien extra cachet geeft", aldus Voets, die aangaf dat er ook in haar geval sprake was van liefde op het eerste gezicht. "Toen ik Vedet voor het eerst zag was ik meteen verliefd. Ik stapte er op en voelde me direct safe. Dat komt mede omdat dit paard in zijn hoofd erg koel is, maar toch ook weer voldoende heet is om zeer goede prestaties neer te willen zetten", aldus Voets. Op de tweede plaats in dit kampioenschap eindigde Tessa Baaijens-van de Vrie (Goes) met de merrie Riana (v. Darlington, die in eigendom is van J.P.Baaijens). Het brons was voor Sandra Groeneveld (Doorn) met Joppe (v, Teunis, die in eigendom is van Gonnie Schulte).

Grade IV

In de Grade IV was er volop spanning, want Ellen van den Berg met Syclon maakte het Frank Hosmar met Tiësto (v. Jazz, in bezit van de ruiter) erg moeilijk. "Ik was er echt niet blij mee dat Ellen na twee wedstrijden aan de leiding ging. Ik ben bij mezelf te rade gegaan en toen heb ik besloten dat ik in de beslissende Kür op safe zou gaan rijden. Tiësto (v. Jazz), die in eigendom mijzelf, kan veel beter, maar ik heb met de handrem erop gereden, omdat ik wel graag foutloos wilde blijven. Dat is gelukt en met een score van ruim 73% ben ik dit tevreden!", aldus Hosmar.
Ellen van den Berg (Uden), die met Syclon (v. Remondo, in eigendom van de amazone) op de tweede plek in dit kampioenschap eindigde, lachte stralend. "Ik heb drie fijne proeven gereden en ik ben er blij mee dat ik het de concurrentie erg lastig heb gemaakt. Vandaag wilde ik te veel en dat mislukte, waardoor ik net te kort kwam op Frank", aldus Van den Berg.
Maarten van Stek (Katwoude), die het brons opeiste, was zichzelf in dit kampioenschap tegengekomen. "In de eerste wedstrijd bevroor ik tijdens de rit. Ik kon helemaal niets meer. Maar ik heb mezelf hervonden en begon daarna onder leiding van Alex van Silfhout, mijn instructeur, aan een gedegen voorbereiding, waardoor ik echt met het mes tussen de tanden binnenreed. Het eerste gedeelte ging goed, maar in het tweede gedeelte maakten we teveel fouten. In de nieuwe Kür die we vandaag reden hebben we denk ik ons beste beentje hebben voorgezet, maar volgens mij was het sprankelende er iets af", aldus Maarten van Stek wiens paard William (v. Wordly) in eigendom is van T.H. Hulsebos.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.outdoorgelderland.nl

Eindstand NK, Grade II:


1) Petra van de Sande (Den Haag) - Valencia Z (Dream of Glory x Zeoliet) - 214.834

2) Demi Vermeulen (Zevenaar) - Chiara H - 202.238
3) Gert Bolmer (Den Ham) - Triumph (v. Voltaire) - 197.372

Eindstand NK, Grade III:


1) Sanne Voets (Berghem) - Vedet PB (v. Florestan I) - 216.687
2) Tessa Baaijens-van de Vrie (Goes) - Riana (Darlington x Tolbert) - 203.354

3) Sandra Groeneveld (Doorn) - Joppe NH - 182.703

Eindstand NK, Grade IV:


1) Frank Hosmar (Haarle) - Tiësto (Jazz x Darwin) - 202.758
2) Ellen van den Berg (Uden) - Syclon (v. Remondo) - 199.137
3) Maarten van Stek (Katwoude) - William - 186.558

Foto van de Nederlandse kampioenen door: www.melissen.net