Gemeente Zederik


Trainig verantwoord alcohol verstrekken voor verenigingen

deelnemers aan de IVA training in de zaal van voetbalvereniging Ameide

In onze gemeente ligt het alcoholgebruik hoger dan in de rest van de regio Zuid-Holland Zuid. En dat moet veranderen! Daarom zetten we in op het tegengaan van alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar en op alcoholmatiging door 16-plussers en ouderen. Op 31 mei en 6 juni 2011 werden de barvrijwilligers van diverse Zederikse sportverenigingen getraind in het verantwoord schenken van alcohol.

De training werd bijgewoond door barvrijwilligers van voetbalvereniging Ameide, tennisvereniging Meihoven, Volleybalvereniging AVVA en diverse Lexmondse sportverenigingen (Sportstichting Lexmond). Ook schoven er vrijwilligers van de oranjevereniging Ameide en Jong Termei bij de training aan. In totaal werden ruim 85 vrijwilligers getraind.

Er werd uitgelegd welke wettelijke eisen er zijn met betrekking tot het schenken van alcoholhoudende drank. Die regels zijn er om dronkenschap te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te bewaken. Zeg maar: om het gezellig te houden als er drank in het spel is. Leeftijdgsrenzen vormen daarbij een belangrijk onderdeel. Aan personen onder de 16 jaar mag helemaal geen alcohol verstrekt worden. Aan bargasten tussen 16 en 18 jaar mogen alleen zwak-alcoholhoudende drank geschonken worden. Vanaf 18 jaar mag ook sterke drank geserveerd worden.

Nog belangrijker is hoe daarop controle plaatsvindt. Het betekent dat eenbarvrijwilliger bij twijfel de leeftijd moet checken door naar een legitimatiebewijs te vragen. Dat valt niet altijd mee, zeker niet als het een clubgenoten betreft. De IVA-trainer gebruikte daarom veel praktijkvoorbeelden en ging aan de hand daarvan het gesprek aan. Daarin konden de aanwezigen zich goed herkennen en het geleerde beter toepassen in de praktijk.

De deelnemers waren positief over de training. Na afloop ontvingen allen een certificaat, waardoor zij zich nu gekwalificeerd barvrijwilliger mogen noemen en in staat zijn een verantwoord schenkbeleid in hun sportkantine te voeren. Alle gecertificeerden, proficiat!