Gemeente Hoogeveen

Woonvisie Hoogeveen: focus op een aantrekkelijke stad

9 juni 2011 - De gemeente Hoogeveen heeft de (concept) Woonvisie vernieuwd en vrijgegeven voor inspraak. De Woonvisie 2011-2020 vervangt de huidige Nota Wonen. De Woonvisie is een instrument waarmee de gemeente de woningmarkt kan sturen, regisseren en faciliteren.

Veranderende marktomstandigheden, demografische ontwikkelingen en komst van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening zijn onder andere reden geweest om de visie op wonen in Hoogeveen te vernieuwen. Het college heeft de concept Woonvisie vrijgegeven voor inspraak. Wethouder Anno Wietze Hiemstra over de Woonvisie: "Aan de hand van de trends en ontwikkelingen focussen we nog meer op nieuwbouw nabij het stadscentrum en willen we daar meer wervende woonmilieus realiseren met vooral grondgebonden woningen. We willen de dorpen ruimte geven voor nieuwbouw al naar gelang de woningbehoefte. Verder zien we een belangrijke opgave om ook de bestaande woningvoorraad toekomstwaarde te geven door woningaanpassingen (bijvoorbeeld voor ouderen) en maatregelen voor energiebesparing."

Groei

Bij de opstelling van de Woonvisie is uitgegaan van de laatste bevolkingsprognose van de provincie Drenthe. Daaruit blijkt dat Hoogeveen ook de komende jaren blijft groeien. Hiervoor is het nodig om gemiddeld 165 woningen per jaar toe te voegen (netto resultaat van nieuwbouw en sloop). Om voldoende garantie te hebben dat dit aantal ook gebouwd kan worden, worden plannen voor circa 200 woningen per jaar gemaakt. Na afronding van de wijk Erflanden leggen we de focus op inbreiden in de stad en geconcentreerde groei in dorpen. Hiemstra: "In de dorpen en het landelijk gebied leggen we geen precieze aantallen van te bouwen woningen vast. We hebben zo ruimte om in te spelen op de woningbehoefte voor zowel eigen inwoners als voor nieuwkomers. Belangrijk is daarbij dat elke tussenfase van een nieuwbouwplan -in het geval van een wegvallende vraag- ook een goed eindbeeld moet opleveren."

Focus op een aantrekkelijke stad en wervende woonmilieus

De komende jaren komt er meer vraag naar verschillende type woningen, in de stad en in de dorpen. De nadruk komt te liggen op toevoeging van woningaanbod voor de groeigroepen: senioren en kleine huishoudens en kwaliteitszoekende gezinnen. Hiemstra: "Uit onderzoek is gebleken dat een groot aantal mensen de afgelopen jaren de gemeente Hoogeveen heeft verlaten omdat ze hier niet de woning of kavel konden vinden die ze zochten. Alleen met kwaliteit en wervende woonmilieus kunnen we mensen binden en interesseren voor Hoogeveen als woon- (en werk)-gemeente. We willen de kansen pakken om ook huishoudens met een hoger inkomen te binden en aan te trekken."
Wonen in en om het stadscentrum is gewild, ook vanuit de omliggende wijken in Hoogeveen. We gaan daar op zoek naar geschikte locaties voor woningbouw.

Meer ouderen, niet minder jongeren

Ook Hoogeveen krijgt te maken met vergrijzing. Senioren willen -vaak tot op hoge leeftijd- steeds langer zelfstandig wonen en gaan pas onzelfstandig wonen als ze verpleging nodig zijn. Kleinschalige zorgvoorzieningen hebben de toekomst. Daarnaast moeten de woningen en de voorzieningen in de bestaande woonwijken en dorpen een dusdanige kwaliteit krijgen, zodat mensen op leeftijd daar kunnen blijven wonen. In tegenstelling tot veel andere gemeenten blijft het aantal jongeren in Hoogeveen gelijk. De groei van Hoogeveen komt vooral doordat er meer kinderen worden geboren dat dat er mensen overlijden.

Informatieavond en inzage

Op woensdag 29 juni wordt de nieuwe Woonvisie gepresenteerd tijdens een informatieavond. De informatieavond is in het raadhuis en start om 19.30 uur. De Woonvisie 2011-2020 ligt zes weken ter inzage in het Compagnieshuis. Na afloop van de inspraaktermijn worden de mogelijke reacties verwerkt en wordt de Woonvisie vastgesteld door de gemeenteraad.

Lees hier de Woonvisie.