Gemeente Leudal


Nieuws

Vissterfte in Haelense beek door rioolwater

In de Haelense beek tussen Haelen en Nunhem is woensdag een groot aantal dode vissen aangetroffen. De gemeente Leudal heeft meer dan 100 kilogram dode vis uit de beek verwijderd. Ook in de Sleijebeek bij Heel zijn dode vissen gevonden. De vissterfte is veroorzaakt door vuil (riool)water dat tijdens zware regenbuien in de beek is terechtgekomen.

Riooloverstorten

Maandag en dinsdag is er in een kort tijdsbestek veel regen gevallen waardoor het riool overvol zit. Het overtollige water wordt dan via riooloverstorten naar beken afgevoerd. Dit om te voorkomen dat de rioolinhoud via WC's in huizen en bedrijven naar boven komt.

Zuurstofgebrek

Door de droogte van de afgelopen maanden is de waterstand in de beken uitzonderlijk laag. Hierdoor wordt het gestorte rioolwater onvoldoende verdund en is er zuurstofgebrek in de beek ontstaan. Vissen en andere waterdieren kunnen dan geen adem meer halen en sterven.

Samenwerken

Gemeenten en waterschap werken samen om het aantal van dit soort overstorten op kwetsbare beken te verminderen. Dit kan onder andere door het afkoppelen van regenwaterafvoeren van het riool. Ook kunnen er opvangbuffers gebouwd worden. Deze maatregelen kosten veel geld en kunnen alleen geleidelijk worden uitgevoerd.