Nederlandse Orde van Advocaten

`Proactieve houding moet leegstand kantoorpanden tegengaan'

09-06-2011 | 0 reacties

Om de structurele leegstand van kantoorpanden tegen te gaan, moeten alle marktpartijen zich kritisch en proactief opstellen. Dat stelt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in de publicatie `Zeg waar het op staat'. Donderdagmiddag is deze publicatie gepresenteerd tijdens de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

`Directies en taxateurs zullen ervoor moeten waken dat leegstand niet te optimistisch wordt ingeschat en dat de gevolgen van dreigende leegstand tijdig worden onderkend', beveelt de NBA in de publicatie aan. `Zeg waar het op staat' is gericht aan bij het vastgoed betrokken beleggers, gebruikers, projectontwikkelaars, taxateurs, financieringsinstellingen en aan accountants in de vastgoedsector.

Waardering

`Als kantoorpanden langdurig leegstaan, heeft dat gevolgen voor de waardering. Herfinanciering van aflopende kredieten wordt daardoor steeds moeilijker. Vastgoedondernemers moeten daarom beter inspelen op dreigende leegstand en dienen tijdig met banken afspraken te maken. Ook moet in het jaarverslag transparanter worden gerapporteerd over leegstand en waardering van objecten', aldus de NBA in de publicatie.

Oorzaken

De leegstand van de kantoorpanden is het gevolg van de financiële en economische crisis. Een afnemende vraag vanwege het Nieuwe Werken en een teruglopende beroepsbevolking hebben de leegstand verder versterkt.