Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Nematoden op meer dan 1 km onder de grond gevonden

Agenda 9 jun 2011

Onderdeel: Wageningen UR

Afgelopen week publiceerde Nature een bijzondere vondst: aaltjes die op meer dan 1000 meter onder de grond (over)leven. Aan de vondst is onder andere meegewerkt door onderzoekers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

Tot nu toe waren er alleen ééncelligen op deze diepte onder de grond aangetroffen. Hans Helder van de leerstoel Nematologie van Wageningen University: âWe gingen er eigenlijk van uit dat onder de extreme omstandigheden die op die dieptes heersen, geen meercellige organismen zouden kunnen overleven. Maar bij dit onderzoek, in een mijn in Zuid Afrika, zijn verschillende soorten aaltjes gevonden, waaronder een heel nieuwe soort. Die heeft inmiddels de naam Halicephalobus mephisto gekregen.â

De gevonden nematoden zijn soorten die leven van ééncelligen, met name van ondergrondse bacteriën. De nematodensoorten kunnen bij hoge temperatuur overleven, vermeerderen zich a-sexueel en leven in de waterfilm die om bodemdeeltjes zit. Isotopen-onderzoek liet zien dat het water waarin de aaltjes gevonden zijn al meer dan 3.000 jaar onder de grond zit.

Volgens de onderzoekers is hun vondst ook van belang voor het onderzoek naar leven op andere planeten. We moeten niet meer op voorhand uitsluiten dat onder extreme condities ook meercellige organismen kunnen ontstaan.

---

Contact
Meer informatie:
Erik Toussaint, Hoofd Communicatie Plant Sciences Group 06 51 56 59 49
erik.toussaint@wur.nl

Expert:
Hans Helder
Leerstoel Nematologie van Wageningen University