Koud geperste hondenbrokken blijken toch niet zo koud te zijn
Persbericht van Prins Petfoods
Verschillende producenten van hondenbrokken geven aan dat door koud
persen de voedingsstoffen in de brokken beter behouden worden, maar
niets is minder waar. 'Onterecht denkt men dat koud persen plaats vindt
bij een lagere temperatuur dan persen met stoom. Door de drukopbouw en
wrijving in de matrijs (vormplaat) loopt ook de temperatuur bij het
koud persen op, waardoor de uiteindelijke temperatuur van de brok een
gelijkwaardige (en soms zelfs hogere) temperatuurbehandeling krijgt als
persen met stoom,' aldus Wil Mulders, directeur van Prins Petfoods,
producent van hoogwaardige honden -en kattenvoeding.
In de branche van hondenvoeding wordt een onderscheid gemaakt tussen
twee type brokken, namelijk geperste brokken en geëxtrudeerde
(krokante) brokken. Een geperste brok wordt altijd bereid op een
temperatuur onder de 90 graden Celsius, dit in tegenstelling tot een
geëxtrudeerde brok welke boven de 100 graden Celsius wordt bereid. De
geperste brok valt in de maag uiteen en de voedingsstoffen kunnen snel
door het dier worden opgenomen.
Tijdens het persen van een brok wordt er tijdens de productie stoom aan
het product toegevoegd voor een betere menging van de ingrediënten. Dit
mengsel wordt gekneed en door de matrijs gedrukt, waardoor er een
brokje ontstaat. Een koudgeperste brok wordt geperst zonder dat er
stoom wordt toegevoegd aan het productieproces. In de plaats van stoom
wordt er alleen water toegevoegd, om een goede menging te verkrijgen.
Doordat er geen stoom aan het productieproces wordt toegevoegd ontstaat
er meer wrijving en druk voor en in de matrijs. Het meel wordt onder
grote weerstand door de matrijs geperst, waardoor er een brokje
ontstaat.
'In tegenstelling tot wat veel mensen denken is koud persen dus
helemaal niet zo koud,' aldus Mulders. 'Er is hierbij dus sprake van
een misleidende reclameboodschap'.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
*
*
Links:
http://www.prinspetfoods.nl
Razende Robot Reporter