Belgische Federale Overheid



Veilig in de zon viert zijn vijfde verjaardag

Datum: 09 juni 2011

De informatiecampagne 'Veilig in de zon' viert zijn vijfde verjaardag. De campagne is bedoeld om op een zo groot mogelijke schaal alle nodige informatie te verspreiden om veilig van de zon te genieten, zich afdoende te beschermen en de juiste zonnebeschermingsproducten te kiezen en te gebruiken.

De campagne overloopt een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen om in alle veiligheid van de zon te genieten. Heel bijzondere aandacht gaat naar de meest kwetsbare doelgroep, de kinderen.

Maar Veilig in de Zon is er voor iedereen: gezinnen, kinderen, doe-het-zelvers, sportmensen, zonneaanbidders, tuiniers, toeristen, ... Deze zomer is er ook een Facebook-pagina met bijhorende promotiecampagne, zodat ook adepten van de sociale media Veilig in de Zon-adviezen kunnen lezen.

Veilig in de zon-campagne

Voor de campagne werd een website gecreëerd, die de belangrijkste informatie bevat om slim van de zon te genieten. Op de site zijn enkele vaak gestelde vragen verzameld (FAQ), die een aantal misvattingen de wereld uit helpen.
De site bevat verder een keuzegids zodat u de juiste beschermingsproducten tegen de zon kunt kiezen. U kunt deze gemakkelijk downloaden en afdrukken. En er is natuurlijk een link naar de nieuwe Facebook-fanpagina.

Veilig in de Zon is ook een gezelschapsspel: de manier bij uitstek om met twee, drie of meer plezier te maken en iets bij te leren. Het Veilig in de Zon-spel is gratis en kunt u zo van de website www.veiligindezon.be Externe link halen. Het spel is gemakkelijk op te bouwen en geeft spelenderwijs een aantal vuistregels mee, die van de zon een vriend voor het leven maken.

Lees het etiket en kies de juiste bescherming

Zonnebeschermingsproducten dragen voortaan een geharmoniseerde etikettering, die vier beschermingsklassen onderscheidt: lage, gemiddelde, hoge en zeer hoge bescherming. De beschermingsklassen staan voor de bescherming die de producten bieden tegen UVB-stralen (de klassieke SPF) en de bescherming tegen UVA-stralen, die minstens een derde van de UVB-bescherming moet bedragen. Producten die UVA-bescherming bieden, mogen het UVA-logo dragen.

Overdreven blootstelling aan de zon

Overdreven blootstelling aan de zon is één van de belangrijkste oorzaken van huidkanker. Volgens de jongste cijfers van het kankerregister worden in België elk jaar 1 903 gevallen (cijfers van 2008) van kwaadaardig melanoom vastgesteld (1 147 bij vrouwen, 756 bij mannen), waarvan bijna één zesde met fatale afloop (311). De jongste decennia is de frequentie van het melanoom sterk toegenomen bij populaties met een blanke huid, onder meer vanwege een overdreven blootstelling aan de zon. Kwaadaardig melanoom is de vijfde oorzaak van kanker bij vrouwen (de tiende bij mannen). De jongste jaren is de mortaliteit gelukkig licht afgenomen.

'Veilig in de zon' is een initiatief van het OIVO, DETIC, COMEOS en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

Meer informatie vindt u op www.veiligindezon.be Externe link .