Gemeente Soest

Herinrichting Bosstraat

9 juni 2011

Het college van B&W van de gemeente Soest heeft het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Bosstraat vastgesteld. Dit plan is tot stand gekomen in samenspraak met de bewoners en belanghebbenden uit de Bosstraat.

Eenrichtingsverkeer

De verkeersstructuur in de omgeving van de Bosstraat blijft nagenoeg onveranderd. Door het instellen van éénrichtingsverkeer op de laatste honderd meter van de Bosstraat (richting Wieksloterweg OZ), wordt het verkeer naar de sportverenigingen meer verspreid. De spitsafsluiting (op werkdagen) van de Foekenlaan/Dolderseweg blijft van kracht.

Fietsvoorzieningen

Op de Bosstraat (het deel van de Pimpelmees tot de Den Blieklaan) worden vrij liggende fietspaden gemaakt. De huidige fietspaden worden iets verbreed en opgeknapt. Naar aanleiding van de inspraakreacties wordt afgezien van fietsstroken op dit deel van de Bosstraat.

Op het tweede deel van de Bosstraat (Den Blieklaan tot aan SO Soest) worden wel fietsstroken gerealiseerd. Vrij liggende fietspaden zijn op dit deel van de Bosstraat niet mogelijk vanwege de bestaande bomen en perceelgrenzen.

Ingang hockey

Gezien het groeiende aantal leden van de sportverenigingen is het aantal fietsers gestegen. De fietsers naar de hockeyvereniging MHC Soest hebben nu een ingang achter de voetbalvelden aan de Bosstraat. De ingang van MHC Soest aan het 1e Heezerlaantje is rustiger en overzichtelijker. Daarom wordt deze ingang weer opengesteld voor fietsers.

Verkeersveilige weginrichting van de Bosstraat

De Bosstraat is gelegen in een 30 km/h-zone, maar door de lengte van de straat met onvoldoende plateaus wordt er veel harder gereden. Daarom gaan we zeven extra verkeersplateaus realiseren.

Met deze maatregelen voldoet de weg aan de landelijke richtlijnen voor een 30 km/h-gebied. De Bosstraat krijgt over de hele lengte stoepranden. Door de stoepranden lijkt de weg nog iets smaller en het passeren van tegenliggers zal zodoende met lagere snelheden gaan.

Verkeerssituatie bij SO Soest

Naar het parkeerterrein van SO Soest zijn drie in- en uitritten. De vele verkeersstromen die daar samenkomen hebben onoverzichtelijke verkeerssituaties tot gevolg. Daarom worden de drie in- en uitritten samengevoegd tot één duidelijke entree. Een nieuw verkeersplateau remt het verkeer af.

Parkeren

In de Visie Bosstraat is vastgelegd dat parkeren in principe niet langs de Bosstraat wordt gefaciliteerd, maar plaatsvindt in de zogenaamde `boskamers'. Langs de Bosstraat (tussen de Pimpelmees en de Den Blieklaan) worden daarom geen extra parkeerplaatsen gemaakt.

Bij de alle nieuwbouwontwikkelingen worden voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd. Door de stoepranden langs de Bosstraat wordt het foutparkeren ontmoedigd.

Door een herinrichting bij de entree van SO Soest kunnen er ongeveer 15 extra openbare parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Hierdoor neemt de parkeerdruk op de Bosstraat iets af. Het is niet mogelijk om binnen de kaders van dit plan en de fysieke ruimte nog meer parkeerplaatsen te maken.

Planning

De gemeente gaat het plan de komende maanden verder voorbereiden, zodat in de loop van september met de werkzaamheden kan worden gestart. Bewoners en betrokkenen worden hierover nog geïnformeerd.

Meer informatie

Meer informatie over de herinrichting Bosstraat vindt u op deze website:

Ontwerp Bosstraat juni 2011 (PDF-formaat, 1,12 mB)

Nieuwsbrief herinrichting Bosstraat juni 2011 (PDF-formaat, 0,59 mB)

Het plan ligt ook ter inzage in het informatiecentrum van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein.

PDF bestanden kunt u openen met de gratis Adobe Reader.