Novib

Oxfam Novib start WE EAT AFRICA op Pinkpop een actie tegen landjepik in ontwikkelingslanden.

Den Haag 7 juni - Oxfam Novib start op Pinkpop de WE EAT AFRICA-actie tegen landjepik in ontwikkelingslanden. De strijd om goedkope landbouwgrond, voor het verbouwen van voedsel, is heviger dan ooit. In de afgelopen jaren is er al 50 miljoen hectare landbouwgrond in Afrika opgekocht of geleased door grote internationale bedrijven en staten. Dit gaat om een oppervlakte zo groot als heel Kenia. Door landjepik kan de lokale bevolking niet langer haar eigen voedsel verbouwen, met armoede en honger tot gevolg. Oxfam Novib start een actie om het publiek hierover te informeren en roept Nederlanders op zich aan te sluiten bij de WE EAT AFRICA-actie.

De actie beleeft zijn primeur op Pinkpop. Bezoekers kunnen hier met hun beste `ik pik dit niet"-gezicht op de foto. Behalve meedoen aan de WE EAT AFRICA-foto-actie, kunnen festivalbezoekers ook kennis maken met een eerlijke leefstijl bij de Oxfam Novib Koffiebar. Bijvoorbeeld door een espresso, cappuccino of koffie te drinken waarbij de koffieboeren een beter inkomen verdien en niet worden uitgebuit. Ook kan je deelnemen aan de WE EAT AFRICA Cookie Workshop, waarbij duidelijk wordt gemaakt wat er mis is met landjepik en welke rol ons eigen voedselsysteem hierbij speelt. Op het Oxfam Novib terras verzorgt een live DJ van Oxfam Novib-partner This Is Africa de muziek.

WE EAT AFRICA is onderdeel van de wereldwijde Oxfam voedselcampagne GROW. Oxfam Novib zal in september een groot internationaal onderzoek naar de wereldwijde trend van landjepik publiceren. Vorige week lanceerde Oxfam het rapport GROWING A BETTTER FUTURE, waarin werd gesteld dat ons wereldwijde voedselsysteem feitelijk failliet is.

Einde bericht

over Oxfam Novib

Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.

Noot voor redactie