Vilans


PERSBERICHT: Geavanceerde software voor thuiswonende mensen met dementie in gebruik

Utrecht, 9 juni 2011- In België, Duitsland en Nederland zijn deze maand de eerste ROSETTA-domoticasystemen geïnstalleerd in woningen van mensen met dementie. ROSETTA is bedoeld om de kwaliteit van het leven van mensen met dementie te verbeteren en de uiteindelijk onvermijdelijke opname in een verpleeghuis uit te stellen. Vilans begeleidt de drie pilots, die lopen tot en met april 2012. Uit eerder onderzoek bleek dat ROSETTA-software opname in een instelling gemiddeld drie maanden uitstelt.

In Nederland worden in totaal tien woningen voorzien van ROSETTA, door zorgorganisatie Zorgpalet Baarn-Soest. De Belgische zorgverzekeraar Christelijke Mutaliteiten en de Duitse zorgorganisatie Westpfalz Klinikum laten het systeem installeren in zes woningen. Het Alzheimercentrum van het VU medisch centrum voert het meelopende onderzoek uit. Andere Nederlandse samenwerkingspartners van Vilans zijn: Avics BV, Eaton Electric BV, Novay en projectcoördinator TNO.

Van geheugensteun tot bewaking

ROSETTA is een domoticasysteem voor thuiswonende mensen met dementie. Het systeem is uniek omdat het mensen met dementie ondersteunt in alles fases van het ziekteproces. ROSETTA bestaat uit drie softwarepaketten die zijn toe te passen zijn vanaf de diagnose. Voor iedere fase van dementie is er een aangepaste functionaliteit: van geheugenondersteuning voor mensen met milde dementie tot bewaking voor mensen met vergevorderde dementie. Bij die laatste groep zorgen bewegingsmelders in combinatie met een computerprogramma voor een melding op de smartphone van het zorgteam, als er een alarmerende situatie is. De begeleider kan vervolgens direct op zijn smartphone camerabeelden van de woning bekijken, om te zien of er iets mis is. Dit bewakingssysteem helpt ook voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Wat houdt ROSETTA in de woning in?

Het systeem ROSETTA is een combinatie van software en sensoren. De software draait op een computer met breedband internet die verbonden is met een draadloos sensorennetwerk in de woning. Dat sensorennetwerk bestaat uit camera's, bewegingsmelders en voor iemand met lichte dementie is er een aangepaste smartphone, maar ook een aanraakscherm.

Innovatieve oplossingen

De pilots worden gefinancierd uit de regeling Ambient Assisted Living (AAL). Dit is een Europees programma dat projecten stimuleert en subsidieert die innovatieve oplossingen ontwikkelen waarmee ouderen langer zelfstandig en gezonder kunnen leven.

Contactpersoon

foto Johan van der Leeuw

Johan van der Leeuw

Senior programmamedewerker Zelfredzaamheid en technologie

(030) 789 23 35 / bgg 23 08 j.vanderleeuw@vilans.nl