Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 09-06-2011 Bewoner verpleeghuis gaat huur betalen

Bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen moeten vanaf 2014 huur gaan betalen voor hun woonruimte. Hun verblijf wordt dan niet langer betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Het kabinet heeft aangekondigd dat wonen en zorg vanaf 1 januari 2014 financieel gescheiden worden. Op 1 juni stuurde de staatssecretaris van VWS daarover een 'programmabrief' naar de Tweede Kamer.

De AWBZ financiert de zorg in verzorgingshuizen, verpleeghuizen, instellingen voor gehandicapten en psychiatrische patiënten. Ook zorg voor langdurige zieken, gehandicapten en ouderen thuis wordt betaald vanuit de AWBZ

Afbeelding: bewoonster verzorgingshuis De kosten zijn de afgelopen jaren fors toegenomen en met de vergrijzende bevolking is de verwachting dat de AWBZ-zorg onbetaalbaar wordt. Daarom kondigt de regering bezuinigingen aan. Het scheiden van wonen en zorg valt onder deze bezuinigingen.

Randvoorwaarden geformuleerd

De staatssecretaris wil op 1 januari 2014 starten met het scheiden van wonen en zorg voor mensen die lichtere zorg nodig hebben. In de jaren daarna zal het geleidelijk uitbreiden voor ook mensen met zwaardere zorg. Het kabinet formuleert daarbij een aantal randvoorwaarden. De eigen bijdrage moet omlaag en cliënten met een laag inkomen moeten in aanmerking komen voor huurtoeslag. Een eventuele partner die nog zelfstandig woont mag geen negatieve financiële gevolgen ondervinden. Bovendien moeten er voldoende eenpersoonskamers beschikbaar zijn.

Binnenkort nadere uitwerking plannen

De staatsecretaris zal de komende tijd de plannen uitwerken en overleggen met het ministerie van BZK, dat over wonen gaat. In de uitwerking moet bijvoorbeeld duidelijk worden wat de huurwaarde is van de woonruimten in verzorgings- en verpleeghuizen is en of huurtoeslag voor onzelfstandige woonruimten mogelijk wordt.

Woonbond voor keuzevrijheid

De Woonbond staat positief tegenover het scheiden van wonen en zorg als dit meer keuzevrijheid oplevert. Mensen die zorg nodig hebben kunnen er dan bijvoorbeeld eerder voor kiezen om zelfstandig thuis te blijven wonen. Of ze kunnen kiezen voor een woonvorm die bij hen past. Gezien de bezuinigingsdoelstelling van de maatregel vreest de Woonbond wel nadelige gevolgen voor mensen met een lager inkomen. Een belangrijke voorwaarde voor de Woonbond is daarom dat, met name de minder draagkrachtige, bewoners er financieel niet op achteruit mogen gaan als zij apart voor de woonruimte en de zorg moeten betalen.