FloraHolland


FloraHolland maandbericht mei 2011

Meer veilingaanbod in mei zorgde voor druk op de prijzen FLORAHOLLAND (9 juni 2011) - In feite veranderde het marktbeeld in mei niet zo heel veel in vergelijking met de maand daarvoor. Zomers weer stuwde de aanvoer verder op; bij alle hoofdgroepen was het aanbod groter dan in dezelfde maand van 2010. Mei is traditioneel een goede afzetmaand, mede omdat hier zowel West-Europese Moederdag als Franse Moederdag in valt. Dit jaar viel met name de bloemenomzet lager uit. Enerzijds had dit te maken met de al eerder genoemde forse toename van het aanbod. Anderzijds moeten we ook constateren, dat 2010 een bovengemiddeld goed jaar was. Vergelijken we de prijsvorming van mei dit jaar met die van voorgaande jaren (2007-2009), dan ligt dat veel meer in lijn. Ook een aanhoudend lange periode van mooi weer trekt een wissel op de afzet van snijbloemen, naast de minder gunstige feestdagenkalender dan in 2010. Mei werd uiteindelijk afgesloten met een omzetkrimp van 5,1% bij 9,2% meer stuks. Dit resulteerde in een middenprijs van EUR 0,366; een stuiver minder dan in mei 2010.

Bij snijbloemen verschillen het grootst
Bij de snijbloemen vielen alle middenprijzen lager uit dan vorig jaar. Pioenroos kreeg harde klappen en zag zijn middenprijs met EUR 0,324 halveren bij bijna 200% meer stelen. Dit was toe te schrijven aan het aanhoudend warme weer. Ook Lelies gingen fors onderuit door meer aanvoer (+12,2%). Ook Chrysanten kenden een minder goede periode. Lisianthus krabbelde uit het dal waar het de laatste tijd in zat: bij een licht gestegen aanvoer (+2%) naderde het prijspeil van dit jaar dat van 2010 weer. Vooral gevuldbloemige Lisianthus werd goed gewaardeerd. Aan het einde van de maand werd de balans opgemaakt: 9,5% minder omzet bij bijna 10% meer stelen. Gemiddeld EUR 0,22 per steel; dit was 4,5 cent minder dan vorig jaar.

Kamerplanten ook in de min
Bij de onbetwiste nr. 1 in deze groep, Phalaenopsis, groeide het aanbod in mei harder dan de vraag. Hierdoor stond de prijs wat onder druk en kwam uit op EUR 3,85 (-1,9%). Potroos -een echte Moederdagplant- boekte wel prijswinst; dit kwam echter vooral door een kleiner aanbod (-8,4%). Bij Kalanchoë zagen we een vergelijkbaar beeld: ook een kleine prijsstijging als gevolg van minder aanvoer. Daarna waren het vooral lagere prijzen in vergelijking met mei 2010 die het beeld bepaalden. Wel lag hier bij een aantal kamerplanten een forse toename van het aanbod aan ten grondslag. De kamerplantenverkopen groeiden met 0,8% in mei bij 6,6% meer potten. Gemiddeld noteerde een pot EUR 1,723 (-5%).

Tuinplanten: mooie weer kent ook grenzen
Al vanaf het begin van het jaar laat de zon volop zijn gezicht zien. Er is een continu breed aanbod van tuin- en terrasplanten in de tuincentra verkrijgbaar. De afgelopen twee jaar waren de verkopen van deze productgroep gewoon goed. Dit jaar lijken met name eenjarige zomerbloeiers last te hebben van druk op de prijzen. In mei kwam dat tot uitdrukking bij de Spaanse Margrieten en de Petunia's. Tuinplanten sloten de maand af met een kleinere omzet (-0,7%) dan in mei 2010 bij 3,3% meer stuks. De middenprijs kwam uit op EUR 0,89; dit was 1,6 cent minder dan vorig jaar.