Gemeente Gaasterlân-Sleat


Provincie adviseert positief over fusie

de friese meren

De provincie heeft minister Donner positief geadviseerd over fusie de Friese Meren. Op woensdag 8 juni jl. heeft de provincie het herindelingsadvies met bijbehorende bijlagen en met een zienswijze van de provincie doorgestuurd naar het ministerie van Binnenlandse zaken.

De provincie heeft het herindelingsadvies getoetst op maatschappelijk, regionaal en bestuurlijk draagvlak. en daarnaast op bestuurskracht, duurzaamheid, interne samenhang van de nieuwe gemeente, regionale samenhang en evenwicht en de planologische ruimtebehoefte. De provincie concludeert dat de beoogde fusiepartners samen een sterke, samenhangende nieuwe gemeente kunnen vormen.

Naar aanleiding van de adviezen van de commissie van wijzen, vindt de provincie de voorgenomen grenscorrectie bij de gemeente Heerenveen - waarbij Haskerdijken en Nieuwebrug toegevoegd worden aan de gemeente Heerenveen - een logische stap. De provincie stelt dat het ontstaan van fusiegemeente De Friese Meren geen `onoverkomelijk nadeel' is voor de gemeente Heerenveen.

De provincie constateert dat alledrie de gemeenten een zorgvuldige interne politieke afweging hebben gemaakt over de bestuurlijke toekomst. De gemeenten hebben de burgers uitgebreid geïnformeerd en geconsulteerd en een gedegen voorbereiding doorlopen. Het traject tot nu toe voldoet aan alle eisen van de Wet arhi en het beleidskader gemeentelijke herindeling.

Het verzoek vanuit plaatselijk belang Haskerdijken-Nieuwebrug is voor Gedeputeerde Staten geen aanleiding tot een heroverweging. Dit betekent dat de Arhi-procedure volgens planning wordt vervolgd, met 1 januari 2013 als verwachte datum van herindeling.