Gemeente Enkhuizen

Vervuiling bodem binnenstedelijk water

Bij vooronderzoek naar uit te voeren baggerwerkzaamheden is gebleken dat er sprake is van een sterke mate van verontreiniging van het bodemslib in alle wateren in de binnenstad van Enkhuizen. Binnenkort zullen er waarschuwingsborden langs het water worden geplaatst.

De mate van vervuiling staat gelijk aan klasse 4, de sterkste vervuilingsgraad. Een dergelijke vervuiling van binnenstedelijke water is geen extreem bijzondere situatie en staat te boek als een klassieke vervuiling van binnenstedelijke watergebieden. Toch wordt geadviseerd om niet te zwemmen in het water (zwemmen was al niet toegestaan) en werkzaamheden om en in het water nadrukkelijk achterwege te laten. Het negeren van deze waarschuwing kan risicos hebben voor de gezondheid.

Momenteel worden een aantal externe deskundigen benadert voor ondersteuning. Met name de GGD, het Hoogheemraadschap en de Milieudienst zullen gevraagd worden actieve informatie aan te leveren. Zodra er meer informatie beschikbaar is over de voortgang en effecten van de bevindingen, worden de inwoners zo spoedig genformeerd.

Inwoners die vragen hebben, kunnen terecht bij het Servicepunt van de gemeente, tel: (0228) 360 100, e-mail: stadhuis@enkhuizen.nl.