Gemeente Tytsjerksteradiel


Tevredenheid over minimabeleid gemeente Tytsjerksteradiel

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat de gemeente Tytsjerksteradiel een goed pakket aan regelingen heeft voor inwoners met een laag inkomen. Ook zijn de inwoners die gebruik maken van de regelingen tevreden. Dit blijkt uit het klanttevredenheidonderzoek van de gemeente zelf.

Minima-effectrapportage

De gemeente heeft verschillende regelingen om inwoners met een laag inkomen te ondersteunen. Om inzicht te krijgen in de effecten op het budget van inwoners, evalueerde de gemeente onlangs het minimabeleid. De effecten van de gemeentelijke minimaregelingen op het budget van inwoners met een laag inkomen zijn in de praktijk niet zichtbaar. Het Nibud voerde in opdracht van de gemeente een minima-effectrapportage uit. Deze rapportage geeft inzicht in de koopkracht van inwoners met een laag inkomen. Het Nibud meet daarvoor het effect van landelijke en gemeentelijke regelingen op de begroting van verschillende soorten huishoudens.

Conclusies
Het Nibud concludeert dat de gemeente Tytsjerksteradiel een goed pakket aan minimaregelingen heeft. Huishoudens met een inkomen op bijstandsniveau zijn in de gemeente Tytsjerksteradiel beter af dan vergelijkbare huishoudens gemiddeld in Nederland. Alle inwoners zijn volgens het Nibud in staat om noodzakelijke uitgaven te bekostigen. Bij sommige groepen blijft er weinig over na aftrek van de noodzakelijke uitgaven. Het gaat daarbij om gezinnen met kinderen en alleenstaanden jonger dan 65 jaar. Zij hebben weinig financiële ruimte voor andere uitgaven, zoals voor sport, hobby of een huisdier. Verantwoordelijk wethouder Houkje Rijpstra zegt over de uitkomsten: "It is goed om te witten wêr't de knipepunten lizze, al bin ik bliid dat de ried besletten hat it minimabelied by de besunigings bûten skot te hâlden. Ik meitsje my wol soargen oer de effekten fan it foarnommen kabinetsbelied krekt foar dizze groep kwetsbere minsken. De steapeling fan maatregels kin hjir wolris hurd oankomme."

Tegengaan armoedeval

Het Nibud heeft ook gekeken of er een zogenoemde armoedeval voorkomt in de gemeente. Hiervan is sprake wanneer iemand met een bijstandsuitkering minder inkomsten heeft zodra hij of zij een betaalde baan krijgt. Op dat moment vervalt het recht op (landelijke en gemeentelijke) inkomensafhankelijke regelingen. De gemeente Tytsjerksteradiel hanteert verschillende inkomensgrenzen per regeling, waardoor het recht op inkomensondersteuning geleidelijk afneemt naarmate het inkomen stijgt. Hierdoor komt de armoedeval vrijwel niet voor.

Klanttevredenheidonderzoek

De gemeente heeft een schriftelijke enquête gehouden onder bestaande klanten van de minimaregelingen. De gemeente stelde vragen over het minimabeleid en de dienstverlening. In totaal is aan 200 personen een vragenlijst toegestuurd, daarvan hebben 54 de vragenlijst ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat de klanten tevreden zijn over de bestaande minimaregelingen. Het gemiddelde rapportcijfer van de ondervraagden voor het minimabeleid van de gemeente Tytsjerksteradiel is een 7,5. De ondervraagden zijn het meest tevreden over de collectieve ziektekostenverzekering AV-Frieso. Deze regeling wordt door de ondervraagden gemiddeld met een 8,1 beoordeeld.

Ook de dienstverlening van de gemeente is onderzocht. De afhandeling van de aanvraag wordt gemiddeld met een 7,6 beoordeeld door de ondervraagden. Daarnaast is 95% van de ondervraagden is tevreden over de manier waarop zij geholpen zijn bij het aanvragen van de minimaregelingen.

groen-foon Wilt u ons bellen:
14 0511 (geen netnummer)
Maandag tot en
met donderdag 08.30 - 17.00
Vrijdag 08.30 - 16.30

groen-mail Wilt u ons schrijven of mailen:
Postbus 3, 9250 AA Burgum
gemeente@t-diel.nl