Gemeente Zwolle

Geen draagvlak investeringsfonds binnenstad Zwolle

De binnenstad van Zwolle wordt geen Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Er is te weinig draagvlak onder de ondernemers in het Zwolse centrum om tot zo'n gezamenlijk investeringsfonds voor de binnenstad te komen.

Uit een draagvlakmeting blijkt dat ruim tweederde van de ondernemers die hun stem uitbrachten tegen een BIZ is.

De draagvlakmeting maakte sowieso duidelijk dat een Bedrijveninvesteringszone in de Zwolse binnenstad er niet komt. Een vereiste van de draagvlakmeting is dat minimaal de helft van alle betrokken ondernemers een stem uitbrengt.

Dat percentage is niet gehaald: in totaal deden 386 ondernemers mee met de meting, en dat aantal vertegenwoordigt 47 procent van alle aangeschreven belanghebbenden.

Onder notarieel toezicht is vervolgens nog wel vastgesteld dat van deze 386 stemmen 259 uitgebracht zijn tegen de Bedrijveninvesteringszone en 127 voor zo'n BIZ.
Daarmee is het fonds voor en door ondernemers van de baan.

Aankleding

Een Bedrijveninvesteringszone bestaat praktisch uit een fonds waaraan alle ondernemers in de binnenstad meebetalen. Dat gaat via een heffing op het onroerend goed. Elk jaar dragen de winkeliers op basis van hun vastgoedbezit bij aan het gezamenlijke initiatief.

Van dat geld kunnen zaken betaald worden als de aankleding van de binnenstad (bijvoorbeeld gevel- en feestverlichting, het plaatsen van bloembakken) en promotie en marketing (onder meer bewegwijzering).

De inschatting was dat de Zwolse binnenstadondernemers jaarlijks enkele tonnen bij elkaar zouden brengen via het fonds.

Zwolle kent momenteel twee Bedrijveninvesteringszones, in het gebied rond de Thomas a Kempisstraat en in het gebied rondom de Assendorperstraat, beide net buiten de binnenstad.