Rijksoverheid

99 innovatieprojecten in zee- en binnenvaart gebundeld

Nieuwsbericht | 09-06-2011

Oplossingen voor een schone, veilige en energie-efficiënte scheepvaart en slimme logistieke concepten zijn het resultaat van de Subsidieregeling Maritieme Innovatie (SMI) en de Subsidieregeling Innovatie Binnenvaart (SIB). De regelingen werden opgestart in 2007 en 2008 door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en hebben een oogst opgeleverd van 99 zeer diverse innovatieprojecten. Een aantal van deze projecten is gebundeld in het boek `Innovatie in de zee- en binnenvaart' dat donderdag 9 juni door de maritieme sector werd overhandigd aan Mark Dierikx, Directeur-generaal Maritieme Zaken van het ministerie.

De kansen van de zee- en binnenvaart moeten ten volle worden benut, zodat de wegen niet dichtslibben met vrachtwagens. "De maritieme sector moet keihard aan de slag om haar duurzame voorsprong op andere modaliteiten te behouden en uit te bouwen. Innovatie is hiervoor de sleutel", aldus Dierikx bij de overhandiging van het boek.

De Subsidieregeling Maritieme Innovatie ondersteunde vanaf de start van de regeling in 2007 in totaal 60 projecten met ruim 7,2 miljoen euro. De Subsidieregeling Innovatie Binnenvaart ondersteunde vanaf de start van de regeling in 2007 39 projecten met in totaal ruim 4 miljoen euro.

Opvallende resultaten

Uit de innovatieprojecten blijkt bijvoorbeeld dat in combinatie met gestructureerde onderhoudssystemen en 24-uurs ondersteuning vanaf de wal, maritiem officieren op een veilige wijze de taken over kunnen nemen van een hoofdwerktuigkundige. Ook is onderzoek gedaan naar mogelijkheden om brandstof te besparen door andere manieren van voortstuwing en optimalisatie van de romp van schepen. De innovatieprojecten zijn opgenomen in het boek `Innovatie in de zee- en binnenvaart', dat u hier kunt bekijken.

Wilt u een gedrukt exemplaar ontvangen? Stuur een e-mail naar Agentschap NL: smi@agentschapnl.nl onder vermelding van `Innovatie in de zee- en binnenvaart'.