Gemeente Barneveld


Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Hoe eerder baarmoederhalskanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

Door een uitstrijkje kan in een vroeg stadium baarmoederhalskanker worden ontdekt. Hoe eerder baarmoederhalskanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing. Vrouwen die zijn geboren in 1961 kregen onlangs een oproep van hun huisarts of van Bevolkingsonderzoek Oost Arnhem om bij hun huisarts een uitstrijkje te laten maken. In september ontvangen de vrouwen die in 1966 zijn geboren een oproep voor een uitstrijkje. Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om baarmoederhalskanker al in een vroeg stadium te kunnen ontdekken. Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die ontstaat in de baarmoederhals. Alle vrouwen in de leeftijd van 30 tot 60 jaar krijgen één keer in de vijf jaar een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. De vrouw maakt een afspraak met haar huisarts of de praktijkassistente en deze maakt vervolgens het uitstrijkje. Nadat het uitstrijkje in het laboratorium is gecontroleerd op afwijkingen, krijgt de vrouw de uitslag. Bij 1 tot 2% van de vrouwen wordt een afwijking geconstateerd. Dit betekent niet altijd dat er sprake is van baarmoederhalskanker. Wel adviseert de huisarts in zo'n geval het uitstrijkje te herhalen of verder onderzoek te doen. Soms betekent de afwijking wel dat iemand baarmoederhalskanker heeft. Als de baarmoederhalskanker dan in een vroegtijdig stadium is ontdekt, is het meestal goed te behandelen.

De oproep
Vrouwen die aan de beurt zijn voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker krijgen de uitnodiging van de eigen huisarts of van Bevolkingsonderzoek Oost Arnhem. De vrouwen krijgen de vraag om binnen twee weken een afspraak te maken met de huisarts voor het maken van een uitstrijkje. Bij de uitnodiging zit een informatiefolder. Het onderzoek is gratis.

Voor het uitnodigen maakt Bevolkingsonderzoek Oost Arnhem gebruik van gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en de Huisartsen Informatie Systemen (HIS). Bevolkingsonderzoek Oost Arnhem hanteert een privacyreglement: de gegevens worden alleen gebruikt voor het uitnodigen.

Meer informatie over het onderzoek
Voor meer informatie kunnen de vrouwen bellen met hun eigen huisarts of met de informatielijn Baarmoederhalskanker (telefoon: 026 - 377 35 36) op werkdagen bereikbaar van 08.30-16.30 uur. Meer informatie over het uitstrijkje en baarmoederhalskanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekoost.nl.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl