FNV KIEM

Gemeenten willen kwestbare groep ontzien

donderdag 09 juni 2011

De gemeenten hebben 8 juni niet ingestemd met het complete bestuursakkoord zoals dat met het kabinet is gesloten. Zij accepteren de bezuinigingen die zij op de sociale werkplaatsen moeten uitvoeren niet.

Groot verzet
Onder de gemeenten is groot verzet tegen de bezuiniging op sociale werkplaatsen omdat er te weinig geld beschikbaar zou zijn om mensen uit de sociale werkvoorziening aan een reguliere baan te helpen. Vrijwel de hele oppositie in de Tweede Kamer steunt de gemeenten in hun verzet. Tijdens het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Ulft stemden de gemeenten in met het bestuursakkoord, met uitzondering van het onderdeel over werk.

Actie gedeeltelijk gelukt
Een paar duizend Wajongers en werknemers uit de WSW waren naar Ulft gekomen om hun ongenoegen te uiten met de voorgenomen bezuiningen, die hen hard treffen. Zij wilden bereiken dat de gemeenten niet akkoord zouden gaan met het bestuursakkoord. Dat is dus gedeeltelijk gelukt. FNV-voorzitter Agnes Jongerius had liever gezien dat gemeenten het hele bestuursakkoord hadden verworpen. Dan was volgens haar het kabinet wel gedwongen geweest om opnieuw te onderhandelen.

Laffe bezuinigingen
Jongerius: "Het is goed dat VNG nu doorheeft dat de maatregelen onaanvaardbaar zijn, maar het is niet voldoende. Als je als lokale overheid nu `nee' zegt, maar wacht tot 76 leden in de Tweede Kamer `ja' zeggen dan ben je net zo goed verantwoordelijk. Lokale bestuurders maken dan deze laffe bezuinigingen mogelijk ten koste van mensen met beperkingen, hun burgers. Het vooruitzicht; 70.000 banen weg, onvoldoende geld om de cao na te leven om nog maar niet te beginnen over de gevolgen voor jong gehandicapten."

Kabinet voert plannen sowieso uit
Het kabinet heeft eerder gewaarschuwd dat er geen bestuursakkoord meer is als de gemeenten niet op alle onderdelen akkoord gaan. Premier Mark Rutte heeft steeds gezegd dat de plannen uit het bestuursakkoord sowieso uitgevoerd zullen worden.