Stichting AAP ontfermt zich over servalkitten Leone

Persbericht van Stichting AAP

Almere, 9 juni 2011 - Deze week kreeg Stichting AAP een heel bijzonder dier binnen: serval Leone. Deze katachtige met een prachtig gestippelde vacht is pas zes weken oud en de kitten zou eigenlijk nog bij zijn moeder moeten zijn (in het wild worden de dieren gezoogd tot ze ca. zes maanden oud zijn). Het diertje is al een halve kilo aangekomen bij AAP, omdat het bij de vorige eigenaar alleen kittenmelk kreeg en hierdoor ondergewicht had. Op deze leeftijd hoort Leone namelijk ook al vlees te eten.

De serval leeft normaal gesproken op de Afrikaanse savanne, maar Leone is in een dierentuin geboren. Veel te jong - hij was slechts drie weken oud(!) - werd hij bij zijn ouders weggehaald en via een handelaar verkocht aan een particulier in Nederland. Al snel kwam de nieuwe eigenaar erachter dat Leone met gezondheidsproblemen te kampen had en ook niet geschikt was als huisdier. Hij wilde van het diertje af en vroeg Stichting AAP om zich over Leone te ontfermen. Omdat duidelijk werd dat Leone anders wellicht opnieuw de handel in zou gaan en omdat hij zo jong is heeft AAP direct ruimte gecreëerd in haar overvolle quarantaine.

Leone is een mooi en aandoenlijk diertje, maar is natuurlijk niet geschikt als huisdier. Deze kattensoort - die normaal gesproken solitair leeft - hoort in de natuur thuis en niet in een huiskamer. Zeker als deze dieren ouder worden, kunnen zij gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun eigenaren. Wilde dieren vertonen niet alleen onvoorspelbaar gedrag, maar kunnen ook ziekten met zich meedragen die voor henzelf én voor mensen dodelijk kunnen zijn.

David van Gennep, directeur Stichting AAP: "Leone heeft nu gelukkig een plekje gevonden bij AAP. Helaas zijn er nog heel veel dieren die ook een goede opvang nodig hebben, maar waar we momenteel geen plek voor hebben. We komen te vaak dieren tegen die - net als Leone - totaal niet geschikt zijn als huisdier. Zij kwijnen weg in een kooitje bij een particulier of slijten hun dagen in een andere, voor exotische dieren ongeschikte, leefomgeving. Om ook deze dieren op te kunnen vangen is een uitbreiding van onze quarantaine- en opvangcapaciteit hard nodig. Maar het zou nóg beter zijn als mensen beseffen dat ze geen exotische dieren moeten aanschaffen of dat er wettelijke regels zouden zijn om dit soort misstanden te voorkomen. Dieren als Leone horen gewoon op de Afrikaanse savanne!".

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.aap.nl



Razende Robot Reporter