NCRV

Interview met NCRV-presentatoren over Alpe d'HuZes

Ingezonden door NCRV op 7 juni, 2011 - 13:27



donderdag 09 juni 2011 - 12:00 uur

NCRV presentatoren zetten zich keihard in voor Alpe d'HuZes!

Meer dan vierduizend fietsers beklimmen donderdag 9 juni de Alpe d'Huez tijdens de zesde editie van de sportieve inzamelingsactie Alpe d'HuZes 2011 om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het digitale themakanaal Spirit 24 staat op donderdag 9 juni de hele dag in het teken van het wielerevenement Alpe d'HuZes, de NCRV en de NOS maken om 19.00 uur een gezamenlijk live-programma op Nederland 1 vanaf de top van de berg en Radio 2 staat de hele dag in het teken van het evenement. Klaas Drupsteen, Bert Kranenbarg en Jetske van den Elsen verzorgen vanuit Frankrijk de presentatie van dit sportieve evenement ten bate van KWF Kankerbestrijding.

De drie NCRV presentatoren voelen zich verbonden met de actie. Volgens Bert is Alpe d'HuZes 'Samen op de wereld'. "Daar ben ik in 2007 voor gevallen en het evenement raakt me elk jaar weer. Ik voel me bevoorrecht dat ik weer een week tussen al die aardige, bevlogen, sociale en betrokken mensen mag werken." Klaas sluit zich daar helemaal bij aan. "Op die berg kom je heel veel mensen tegen met indringende, mooie, vaak emotionele verhalen. Dus de actie is heel belangrijk, maar dat geldt ook voor de verhalen van al die mensen die daar enorme prestaties leveren in de strijd tegen kanker." Jetske heeft veel respect voor de mensen die deze berg gaan beklimmen en helemaal voor de mensen die zijn geweest of het zelfs op dit moment nog zijn. "De kracht die zij uitstralen is bewonderingswaardig!"

Bert was tot 5 jaar geleden een sporthater. "Tegenwoordig loop ik hard. En sinds vorig jaar wielren ik ook. Dat ben ik gaan doen nadat Frits Spits me uitdaagde ook een keer zelf de Alpe d'Huez op te fietsen. Ik vind het een geweldige kick dat me dat gelukt is. Dit jaar neem ik mijn fiets weer mee naar Frankrijk, ik hoop op een ochtend nog een keer naar boven te kunnen fietsen. Of...als iemand me uitdaagt voor een mooi bedrag...opnieuw op de Alpe d'HuZes-donderdag zelf."

De presentatoren zijn het erover eens dat iedereen op welke manier dan ook met die ziekte te maken heeft of zal krijgen. Jetske: "Het is dan ook goed dat er met dit geld nieuwe onderzoeken gedaan kunnen worden en daardoor de kans op overleven groter wordt." Klaas: "In mijn omgeving zijn verschillende mensen aan kanker overleden. Ik ken mensen die heel lang ziek zijn geweest en mensen die binnen een paar weken na de diagnose gestorven waren. Mijn moeder is ruim zeven jaar ziek geweest. Het begon bij haar als borstkanker en in die lange periode daarna is het via de lymfeklieren in de botten en via de schedel in haar hersenen gekomen. Als je bedenkt hoe moeilijk het was om haar strijd en lijden te moeten aanzien, kun je je bijna niet voorstellen hoe het is om zelf ziek te zijn en dood te gaan. Gelukkig ken ik ook mensen die de ziekte hebben overleefd en die ook na vijf of tien jaar nog vrij van kanker waren en zijn."
"Iedereen heeft helaas een rijtje namen in zijn hoofd van mensen die kanker hebben of hebben gehad", aldus Bert. "Van mensen die er aan overleden zijn en van mensen die het gelukkig hebben overleefd. Dat rijtje ging vorig jaar steeds door mijn hoofd toen mijn benen hééél veel pijn deden. Door dat rijtje namen stapte ik niet af, maar kwam ik boven."

Klaas Drupsteen zal donderdag de dag openen met een programma tussen 12.00 en 16.00 uur. Hij zit in de buurt van de finish met steeds een andere gast en tussendoor zal hij bij de finishlijn mensen interviewen die net naar boven zijn gefietst of die daar staan om bekenden aan te moedigen. "Het wordt voor mij een heel mooie, nieuwe ervaring. Het geeft me nu al een beetje een Mart Smeets/Tour de France gevoel, terwijl het natuurlijk ook heel beladen is. Iedereen heeft daar op welke manier dan ook met kanker te maken (gehad). Die dag heeft zoveel aspecten. Ik vind het een voorrecht dat ik daar nu een keer bij kan zijn."

Bert Kranenbarg zal de uitzendingen van Knooppunt Kranenbarg deze hele week presenteren vanuit het Palais des Sport bovenop de Alpe d'Huez. Donderdag neemt hij om 16.00 uur het stokje over van Klaas, todat om 20.00 uur de laatste deelnemer over de streep gekomen is. "En net voor het eind van de uitzending maken we tegelijkertijd met het televisieprogramma op Nederland 1 bekend hoeveel geld er dit jaar bij elkaar gefietst is. Het doel is 20 miljoen, de laatste tussenstand ruim 13,5 miljoen euro..." Tegelijkertijd presenteren 19.00 en 20.00 Jetske van den Elsen en Herman van der Zandt (NOS) van 19.00 en 20.00 uur op Nederland 1 gezamenlijk een live-programma vanaf de top van deze befaamde en tegelijk beruchte Franse `Alpenreus'. Zij zullen het met en over de fietsers hebben. Waarom doen ze mee, voor wie doen ze mee? Wat is het doel van de actie en wat moet het opleveren? Tijdens de televisie-marathon op Spirit 24 is het evenement van minuut tot minuut te volgen. Kijk dus tussen 12.00 en 20.00 uur mee op Spirit 24.

Foto:
Bert Kranenbarg
Jetske van den Elsen portret
Klaas Drupsteen
Website:
alpedhuzes.ncrv.nl