Manifestatie tijdens 24-uursacties stadsvervoer Rotterdam

Persbericht van ABVAKABO FNV

Persuitnodiging

Wat: Afsluitende manifestatie 24-uursacties stadsvervoer in Rotterdam Waar: Doelenplein, Rotterdam
Wanneer: Donderdag 9 juni, 12.00 uur tot 14.00 uur

Manifestatie tijdens 24-uursacties stadsvervoer Rotterdam

Medewerkers van het stadsvervoersbedrijf RET besluiten donderdag 9 juni de 24-uursacties in het stadsvervoer van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam met een manifestatie op het Doelenplein in Rotterdam. Verschillende politici waaronder Emile Roemer (SP) en Jacques Monasch (PvdA) spreken de medewerkers van de RET tijdens de manifestatie toe.

De medewerkers van de stadsvervoersbedrijven RET in Rotterdam, GVB in Amsterdam en HTM in Den Haag zien zich genoodzaakt om via acties de kaalslag op het stadsvervoer tegen te gaan. Het kabinet wil het stadsvervoer verplicht aanbesteden én 120 miljoen euro bezuinigen op het openbaar vervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De aanbesteding in combinatie met de bezuinigingen zullen dramatische gevolgen hebben voor het stadsvervoer. Sinds 2004 hebben de stadsvervoerders al 160 miljoen euro bezuinigd. Die bezuinigingen hebben geen consequenties gehad voor de kwaliteit, maar een verder kaalslag leidt tot een verlies van arbeidsplaatsen en het schrappen van lijnen.

Door de bezuinigingsplannen moet de RET in Rotterdam het in 2013 doen met 42 miljoen euro minder dan nu. Dat is bijna een halvering van de huidige bijdrage van 87 miljoen euro. De bezuiniging heeft onherroepelijk consequenties voor de dienstverlening en kwaliteit van het openbaar vervoer in Rotterdam. De verwachting is dat vele tram-, bus- en metrolijnen geschrapt moeten worden en dat zo'n 1000 medewerkers van de RET hun baan verliezen.

De medewerkers van de stadsvervoersbedrijven en de vakbonden Abvakabo FNV, FNV Bondgenoten, ABGP en VOR zien zich daarom genoodzaakt om actie te voeren tegen de kabinetsplannen. Eerder dit jaar zijn daarom al acties gevoerd in februari (minder openbaar vervoer, april (geen openbaar vervoer buiten de spitsen) en mei (geen openbaar vervoer in de ochtendspits). Leiden de 24-uursacties op 7 juni in Amsterdam, 8 juni in Den Haag en 9 juni in Rotterdam niet tot aanpassing van de kabinetsplannen, dan maken de medewerkers van de stadsvervoersbedrijven op 9 juni tijdens de slotmanifestatie hun plannen bekend voor verdere acties.




Razende Robot Reporter