Gemeente Edam-Volendam

Informatiemarkt `Land en meer' - donderdag 9 juni in de Breek

9 juni kijkt de polder in z'n groene toekomst

De Noord-Hollandse Markermeerkust en z'n achterland is een van de mooiste groene stukken van ons land. En tegelijkertijd weten we allemaal dat het nog veel mooier zou kunnen... Dit zit `m vooral in de huidige waterkwaliteit. De waterkwaliteit van het Markermeer moet verbeteren. En ook de natuur langs de oevers roept om aandacht. Die bestaat nu nog voornamelijk uit een `harde', stijle, stenen oever.

Maar met dezelfde veiligheid en met hetzelfde ongerepte uitzicht zou de oever veel levendiger en natuurlijker kunnen worden, met meer kansen voor vogels, vissen, bodemleven en waterplanten. Wilt u daar meer over horen en zien? Welkom bij Land en Meer, de informatiemarkt voor bewoners, ondernemers en bestuurders in bezoekerscentrum De Breek, donderdag 9 juni van 17.00 tot 22.00 uur.

Ontmoet de plannenmakers

Overal wordt hard gewerkt om de Noord-Hollandse Markermeerkust mooier, waardevoller en veiliger te maken. Rijk en Provincie werken aan een Toekomstbestendig Markermeer-IJmeer, met o.a. een betere waterkwaliteit en meer ecologische waarde.

Ondernemers en kustgemeentes zoeken nieuwe kansen om de recreatie te versterken.

Het waterschap zoekt nieuwe manieren om natuurwaarde, waterkwaliteit en kustbescherming te verbeteren. Het toekomstige succes van al die plannen ligt vooral in goede samenwerking. Ecologische belangen, buurtbelangen, boerenbelangen.. alles moet samenkomen en elkaar versterken. Twee ministeries en de twee provincies Noord-Holland en Flevoland werken daarom intensief samen en willen die samenwerking graag uitbreiden met o.a. ondernemers.

Alle plannenmakers en beleidsmakers willen hun visie graag laten zien en horen. Daarom wordt op 9 juni de informatiemarkt Land en Meer gehouden in De Breek aan de Etersheimer braakweg 5 in Oosthuizen.

Natuur proeven

U kunt er rondkijken en kennismaken met de mensen achter de plannen en projecten. En natuurlijk is er ook volop te genieten van de (natte) natuur en het cultuurlandschap rond De Breek. Er zijn rondleidingen in de molen, en de natuurgidsen laten u graag alles horen en zien over het bodemleven, water- en weidevogels. Ook voor kinderen wordt uitleg gegeven in begrijpelijke taal. Een mooie gelegenheid dus om in de groene toekomst van uw streek te kijken.

De informatiemarkt wordt georganiseerd door de Werkmaatschappij Markermeer-IJmeer (WMIJ) en het programma Natuurlijk(er) Markermeer-IJmeer (NMIJ), in samenwerking met onder andere de gemeente Zeevang, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Deltaprogramma IJsselmeergebied, Bezoekerscentrum De Breek, en Molenstichting Zeevang, die zorgt voor een toegankelijke, draaiende molen op die dag.

In de WMIJ werken de provincies Noord-Holland en Flevoland samen met de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Economie, Landbouw & Innovatie samen aan de realisatie van het Blauwe Hart. In het programma Natuurlijk(er) Markermeer-IJmeer (NMIJ) onderzoekt Rijkswaterstaat o.a. de effectiviteit van de natuurmaatregelen die voor het Markermeer-IJmeer zijn voorgesteld.

De informatiemarkt `Land en Meer' in bezoekerscentrum De Breek, donderdag 9 juni van 17.00 tot 22.00 uur is gratis toegankelijk. Wilt u ook in de toekomst op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, dan kunt u dit laten weten op de informatiemarkt. Meer informatie vindt u op www.markermeerijmeer.nl.