Gemeente Lopik

Opening oplaadpunt elektrische auto's

Steeds meer bestuurders kiezen voor een elektrische auto. Voor het opladen van de accu kunnen zij vanaf 9 juni 2011 ook terecht bij het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Lopik. Wethouder W.F. Perlot opent het oplaadpunt om 13.00 uur.

Elektrische voertuigen dragen bij aan het verbeteren van het klimaat doordat ze alleen CO2 uitstoten bij het opwekken van energie en niet bij het rijden. Ook dragen ze bij aan verbetering van de lokale luchtkwaliteit. Daarnaast kan elektronisch vervoer bijdragen aan vermindering van de geluidsoverlast door verkeer, omdat deze voertuigen stiller zijn dan voertuigen met een brandstofmotor.

Het college heeft op 11 januari 2011 besloten een oplaadpunt voor elektrische auto's aan te vragen. Hiervoor is een overeenkomst met Stichting e-laad.nl gesloten. Voor de aanleg van dit oplaadpunt en om te garanderen dat het alleen mag worden gebruikt door elektrische auto's, heeft het college een verkeers-besluit genomen. Het oplaadpunt is in mei 2011 aangelegd op het parkeerterrein voor het gemeentehuis in Lopik, naast de invalidenparkeerplaats.

Wethouder W.F. Perlot opent het oplaadpunt op donderdag 9 juni 2011 om 13.00 uur. Hiervoor zal hij gebruik maken van een elektrische auto. Geïnteresseerden die een proefritje willen maken of willen zien hoe het opladen verloopt, zijn van harte welkom bij de opening.

Stichting e-laad.nl
Stichting e-laad.nl is een initiatief van de samenwerkende netbeheerders in Nederland. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor het beheer van het elektriciteits- en gasnetwerk in Nederland en transport van energie via de energienetwerken. Om goed te bepalen hoe het elektriciteitsnet moet worden ingericht voor grootschalig elektrisch vervoer, is het belangrijk voor netbeheerders om inzicht te krijgen wat elektrisch rijden voor het Nederlands elektriciteitsnetwerk gaat betekenen. Daarom willen zij het oplaadgedrag van bestuurders van elektrische auto's in kaart brengen. De samenwerkende Nederlandse netbeheerders hebben gezamenlijk het initiatief genomen www.e-laad.nl op te richten. Via deze website kunnen bijvoorbeeld bestuurders van elektrische auto's een overzicht vinden waar de oplaadpunten zich bevinden.

Ook kunnen bestuurders van elektrische auto's via www.e-laad.nl een oplaadpas aanvragen. Met deze pas kunnen zij, zolang stichting e-laad.nl bestaat, onbeperkt gebruik maken van alle openbare oplaadpunten. De pas kost EUR 100,- per kalenderjaar. Per elektrische auto is één oplaadpas aan te vragen.