Ingezonden persbericht
Persbericht
Amsterdam, 23 mei 2011
Het geluid van jong Afrika bij African Hip Hop Jam op 8 juni in De Melkweg
Rappers Waraba en Master Nomila, uit Mauretanië en Senegal, laten op 8 juni in Amsterdam in hun lokale Afrikaanse taal Wolof van zich horen. Het Prins Claus Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst organiseren in de Melkweg in samenwerking met de African Hip Hop Foundation deze avond over Afrikaanse Hip Hop. De rappers verenigen hun muzikale krachten ook met Thoro Borough Symphony, een groep van acht zangers en spoken word artists uit Amsterdam. Waraba en Master Nomila zijn voor het eerst in Nederland voor een talentontwikkelingsprogramma dat is geïnitieerd door Muzieklab Brabant en Mundial Productions en gesteund door het Prins Claus Fonds. Het intensieve progamma van enkele weken is erop gericht alle talenten te ontwikkelen die nodig zijn om succesvol muzikant te zijn. Kaarten voor het optreden op 8 juni zijn verkrijgbaar via www.melkweg.nl.
Van 15 april t/m 20 juni zijn Waraba en Master Nomila in Nederland voor het VERS Mundial programma. Samen met Iraanse zanger, songwriter en basgitarist Maral Afsharian en Zuid Afrikaanse jazz pianist Marvin Manyaka volgen ze workshops van pianist Jeroen van Vliet en componist Martin Fondse en treden ze op. Dit programma is geïnitieerd door Muzieklab Brabant en Mundial Productions en gesteund door het Prins Claus Fonds. Het is erop gericht talenten te ontwikkelen die nodig zijn om succesvol muzikant te worden. De rappers treden onder meer op bij het Dunya Festival in Rotterdam (zondag 29 mei), in de Melkweg in Amsterdam (woensdag 8 juni) en op Festival Mundial in Tilburg (zondag 19 juni). Ze doen mee aan workshops, seminars, componeercursussen, schrijven promotieplannen en bezoeken Nederlandse muzikanten in hun werkomgeving. Ook Thoro Borough Symphony zal een nummer opnemen met Waraba en Master Nomila, dit ze zullen laten horen in de Melkweg.
Christa Meindersma (directeur Prins Claus Fonds):
'Het lukt door de enorme concurrentie maar weinig Afrikaanse rappers om een breed publiek te bereiken en een album uit te brengen. In een maatschappij waar bij de jongeren het geloof in het bestuur en de politiek niet of nauwelijks aanwezig is, is Hip Hop als taal van de jeugd een belangrijke manier om ongenoegen, sociale kwesties en dagelijkse problematiek te uiten en bespreekbaar te maken. Daarom is het erkennen en ondersteunen van deze rappers van belang.'
Waraba (Mauretanië)
Alioun Fall Brahim (alias Waraba, dat 'leeuw' betekent) is een van de meest getalenteerde rappers uit Mauretanië. Hij staat bekend om zijn snelle freestyle raptechniek en rapt in het Wolof op Hip Hop, dancehall en reggae muziek. Op zijn twaalfde begon hij met rappen onder het pseudoniem Big Power. In 2006 bracht hij zijn eerste album uit, getiteld 'Youmbou'. Dit werd zowel in Afrika als Europa uitgebracht en enthousiast ontvangen in Mauretanië. In 2009 bracht Waraba met steun van het Prins Claus Fonds 'Muzik Education' uit. Op deze CD vraagt hij aandacht voor het belang van onderwijs voor kinderen in Mauretanië zonder hierbij zijn groove te verliezen. Naast verschillende internationale samenwerkingen gaat Waraba ook nog het muzieklabel Zion Home opzetten. http://www.myspace.com/warababigpower
Master Nomila (Senegal)
Voordat Lamine Gueye (alias Master Nomila) aan zijn solocarrière begon maakte hij deel uit van een aantal rapgroepen in Senegal, zoals Klan Saba, Pee Froiss, Daraj en Da Brains. Master Nomila rapt in het Wolof, terwijl andere Senegalese rappers vaak in het Frans rappen om een groter publiek te bereiken. Hoewel Master Nomila moeite heeft met lezen en schrijven produceert hij veel teksten. Door zijn uitzonderlijke geheugen kan hij teksten in zijn hoofd creëren en onthouden. In een van zijn nummers bekritiseerd hij het grove en vulgaire gedrag van rappers in hun werk. Bijdragen op Amerikaanse verzamelalbums maar ook als gastrapper op nummers van Calvin Scott en Poissa Rino (die in Frankrijk werden uitgebracht) worden door zowel de media als collega's goed ontvangen. Het Prins Claus Fonds ondersteunde de productie van zijn debuutalbum 'Gëum Lèn Sèn Bopp'. http://www.myspace.com/nomilahttp://www.youtube.com/watch?v=FZnH42iLOjg
Thoro Borough Symphony 
Eind 2010 startte artiest, producer en dj Bamba Nazar met een workshop met 8 zangers en spoken word artists uit Amsterdam Zuid-Oost en noemde het Thoro Borough Symphony. Het doel was voor iedere artiest om zijn of haar visie op het leven toe te voegen aan het project. Dit alles ver voorbijgaand aan het vooropgezet idee van wat jongeren uit de Bijlmer bezig zou houden. Met leden uit Suriname, Ghana, Aruba, Siërra Leone en Mali, is Thoro Borough Symphony een echte weerspiegeling van wat de Afrikaanse diaspora in Amsterdam te bieden heeft. Het muzikale resultaat van de workshop is een straatleven symfonie, liedjes in de sleutel van de overleving met een positieve ondertoon.
Op 8 juni wordt ook de korte documentaire Hali Halisi vertoond over Hip Hop in Tanzania. In deze documentaire wordt duidelijk dat Hip Hop daar in de eerste plaats een communicatiemiddel is. In tegenstelling tot de macho teneur van vele rapteksten, spreken deze hiphoppers in scherpe bewoordingen over de machtsverhoudingen in het door AIDS geteisterde Tanzania. Rapper Dola Soul: 'Hip hop zou niet alleen mogen gaan over 'I shot your mom, fuck your dad'. Mensen sterven in de straat, mensen worden geëxecuteerd. Wij willen een boodschap uitdragen in onze rap en aan de mensen vertellen wat er omgaat en hoe we de wereld zouden kunnen veranderen zodat het een betere plaats wordt'.
Mocht u interesse hebben om (een van) de twee rappers te interviewen neem dan contact op met:
Mette Gratama van Andel, m.gratama@princeclausfund.nl 020.3449160 / 06.45616031
U kunt ook meer informatie en foto's opvragen. (zie http://internationalekunstinamsterdam.nl/detail/african_hip_hop_jam)
Cultuur is een Basisbehoefte
Het Prins Claus Fonds ondersteunt actief internationale culturele samenwerking met hoogwaardige partners op plaatsen waar dit echt nodig is. Het Fonds vecht voor behoud van cultuur en steunt duurzame culturele processen. Daarnaast neemt het initiatieven om het bewustzijn voor het belang van cultuur in het dagelijks leven en voor ontwikkeling te vergroten. Het Fonds werkt in navolging van de overtuiging van Prins Claus dat mensen niet ontwikkeld worden maar dat zij zichzelf ontwikkelen. Het Prins Claus Fonds wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.