Ingezonden persbericht
PERSBERICHT Genomineerden Van der Leeuwprijs 2011 bekend
Uit een longlist van dertien initiatieven nomineert de Van der Leeuwkring drie bijzondere Rotterdamse initiatieven voor de Van der Leeuwprijs 2011, voor privaat initiatief met meerwaarde voor de stad. De transformatie van de Meent en omstreken, het initiatief voor de Noorder Bioscoop in het voormalige station Bergweg en de initiatiefnemers van Rotterdamse Oogst zijn uit een longlist met dertien initiatieven geselecteerd. Alle drie maken ze de stad een aantrekkelijke leefomgeving in al z'n facetten. Een plek om te nestelen, om op te bloeien. De drie genomineerde initiatieven onderscheiden zich doordat ze expliciet zoeken naar uitstraling en spin-off. Daardoor dragen ze bij aan stadsgebieden die erin slagen kritische consumenten aan de stad te binden. Hun persoonlijke fascinatie is een belangrijke drijfveer om ver voorbij het eigen belang de verbinding te zoeken met andere ondernemers en gebruikers. Op en om de Meent begint de stad te glunderen. Robin von Weiler haalt als bedreven gastheer het beste boven in de ondernemers, de buitenruimte en het vastgoed. De Noorder Bioscoop wil zich na een succesvolle try-out in Station Bergweg vestigen, als een welkome aanvulling op het culturele aanbod in Rotterdam Noord. De overtuiging is dat zo'n voorziening heel diverse stadswijkbewoners aan de wijk en aan elkaar kan binden. Rotterdamse Oogst werkt actief aan een grotere markt voor regionaal en eigengemaakt voedsel. De voedselvoorziening van de stad, een steeds urgentere maatschappelijke kwestie, wordt verteerbaar en zelfs inspirerend. De organisatie maakt daarbij letterlijke nieuwe markten- een feest voor de stad. Sinds 2009 wordt de Van der Leeuwprijs jaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die vanuit privaat initiatief of ondernemerschap werken aan meerwaarde voor de stad. De longlist van 2011 geeft een optimistisch beeld van de veerkracht en inventiviteit van het privaat initiatief in Rotterdam. De lijst, die is samengesteld uit inzendingen na een open oproep, geeft een mooie barometer van de stand van zaken in de stad. Opvallend veel initiatieven voor buurttuinen en groen in de stad, zoals de bijzondere boomhutten in IJsselmonde. Kansen worden gezien in tijdelijke herbestemming en hergebruik van leegstaand vastgoed. Kijk maar eens hoe de Venetie Passage de kwaliteiten van de vaak verguisde jaren 70-architectuur herwaardeert. Kunstenaars en ondernemers halen de stad letterlijk in huis, zoals e de Wall-Gallery op de 37 verdieping van de Red Apple. Bijzondere vermelding verdient het Schieblock. Een uniek initiatief, dat zo goed aansluit op de criteria van de Van der Leeuwprijs dat een buitencategorie gerechtvaardigd zou zijn.
De winnaar van de Van der Leeuwprijs 2011 wordt op 26 september 2011 tijdens de jaarlijkse Dag van der Leeuw bekend gemaakt en zal de prijs uit handen van de voorzitter van de Van der Leeuwkring ontvangen. www.vanderleeuwkring.nl ============== De Van der Leeuwkring bestaat uit Rotterdamse ondernemers die actief zijn in de stedelijke vernieuwing en ontwikkeling. Vanuit het private opdrachtgeverschap en persoonlijke betrokkenheid bij de stad Rotterdam dragen zij bij aan een vitale publieke ruimte: privaat initiatief met meerwaarde voor de stad. De Van der Leeuwkring is een initiatief van AIR, hét architectuurcentrum van Rotterdam. De Van der Leeuwprijs wordt jaarlijks door de kring uitgereikt aan Rotterdammers die vanuit privaat initiatief of ondernemerschap werken aan meerwaarde voor de stad. Zij zijn de drijvende kracht achter projecten en initiatieven die:
- een bijdrage leveren aan het publieke leven - tot dan toe onontdekte kwaliteiten beleefbaar maken - betekenis hebben die het project zelf ontstijgt - waarde creëren voor project en omgeving - de stad repareren door middel van een fysieke interventie - óf de stad (tijdelijk) programmeren en animeren. De prijs wordt tijdens de Dag Van der Leeuw door de voorzitter van de kring aan de winnaar(s) overhandigd.
Noot voor redactie,