Wageningen Universiteit en Researchcentrum
8 jun 2011 13:30
Onderdeel: Food and Biobased Research
Locatie: Restaurant van de Toekomst, Wageningen
Welke resultaten en besparingen zijn te behalen door het verminderen
van voedselverspilling in de zorg?Â
Wageningen UR Food & Biobased Research en DMC Maaltijdservice
organiseren hierover het symposium 'Van voedselverspilling naar
rendement in de zorg'.
Voedselverspilling is een thema dat hoog op de agenda staat van onze
overheid maar inmiddels ook van menig organisatie. Ook bij consumenten
krijgt het thema voedselverspilling steeds meer aandacht. Door het
ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) is enige
tijd geleden de aftrap gegeven voor een campagne om voedselverspilling
in 2015 met 20% te hebben verminderd. Jaarlijks wordt nu in de gehele
voedselketen voor zoân ⬠4,4 miljard aan voeding verspild.
Sterke afname voedselverspilling
In opdracht van het EL&I is een onderzoek uitgevoerd door Food &
Biobased Research naar de effecten van een nieuwe, baanbrekende wijze
van presentatie en uitserveren van maaltijden in het Màxima Medisch
Centrum (MMC) met locaties in Eindhoven en Veldhoven. Het MMC heeft de
productie van maaltijdcomponenten voor haar patiënten uitbesteed aan
DMC Maaltijdservice in Lekkerkerk.
De bereikte resultaten met dit nieuwe concept zijn opzienbarend te
noemen. Een zeer relevant effect van het concept is het tegengaan van
voedselverspilling. De afname van verspilling is spectaculair. Werd
voorheen meer dan 30% van de maaltijden weggegooid, nu is dat nog
slechts 2%. Dit staat dan nog los van besparing op energie en
personeelskosten door de maaltijdproductie uit te besteden en andere
relevante zaken.
Groeiende patiënttevredenheid en rendement gaan hand in hand
Waardering voor de maaltijd en patiënttevredenheid zijn onderwerpen
die al geruime tijd in de belangstelling staan. Mede gezien het
bovenstaande wint dit onderwerp aan aandacht. In Ziekenhuis de Gelderse
Vallei is een concept getest waarbij Wageningen University en Sodexo
betrokken zijn: een innovatieve, klantgerichte manier van het dagelijks
bestellen, serveren en beleven van eten en drinken, die bijdraagt aan
een aangenaam verblijf van de patiënten in het ziekenhuis. De
combinatie van patiënttevredenheid en het tegengaan van
voedselverspilling zal door middel van de twee genoemde praktijkcases
op toegankelijke en attractieve wijze naar voren worden gebracht.
Wij verheugen ons op uw komst, en zorgen voor een inspirerende en
âlekkereâ middag.
Programma
13:30 ontvangst en koffie
* Welkom en opening door Guido Meijer, ConsumerView
* Inzicht in voedselverspilling bij instellingen en ziekenhuizen door
Toine Timmermans, Wageningen UR Food & Biobased ResearchÂ
* Toelichting op rapport âTegengaan van Voedselverspilling binnen de
zorgsectorâ door Joost Snels, Wageningen UR Food & Biobased
Research
Pauze en koffie
* Praktijk case Màxima Medisch Centrum door Adrie Jongenelen, TCM
Moerdijk
* Praktijk case Ziekenhuis Gelderse Vallei door Angelique
Honderdors, Gelderse Vallei & Hans Borghuis, Sodexo
* Trends & ontwikkelingen door Guido Meijer, ConsumerViewÂ
* Afsluiting en mogelijkheid voor discussie
17:30 Borrel met hapje
Aanmelden
Aanmelden kan t/m donderdag 26 mei via info@maaltijden.info. Â
Aan dit symposium zijn voor bezoekers geen kosten verbonden.