Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 8 juni 2011

Ruim baan voor tweede ontsluiting 'Beverkoog'

Het college van burgemeester & wethouders van Alkmaar heeft dinsdag 7 juni het principebesluit genomen om de noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Beverkoog aan te leggen. Daarbij wordt uitgegaan van een investering van circa 8,6 miljoen euro. Zowel de ondernemers, de gemeente, als de provincie dragen bij aan de realisatie van dit belangrijke project. De aanleg van een noordelijke ontsluiting van het bedrijventerrein is al lange tijd een wens van ondernemers en de gemeente Alkmaar. De gemeenteraad heeft uiteindelijk het laatste woord.

De noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Beverkoog is belangrijk vanuit een verkeerskundig-, economisch- en veiligheidsoogpunt. Daarnaast is het ook een duurzame oplossing. In de structuurvisie van de provincie staat dat er zo min mogelijk nieuwe bedrijventerreinen aangelegd moeten worden en dat vooral de bestaande bedrijventerreinen moeten 'verduurzamen en verdichten'. Uit onderzoek van de bedrijvenvereniging Beverkoog blijkt dat er ongeveer 120.000 vrachtwagenbewegingen vanuit het noorden plaatsvinden en dat deze nu nog vele kilometers omrijden. Een ontsluiting aan de noordkant biedt een kortere (milieuvriendelijkere) aansluiting op de N242. Daarnaast ontstaat door de noordelijke ontsluiting een volwaardige calamiteitenroute. Met twee ontsluitingen hoeven de hulpdiensten niet meer om te rijden.

Economisch belang
Het plan voor een noordelijke ontsluiting wordt - ook financieel - ondersteund door bedrijventerrein Beverkoog, de Federatie Bedrijven Alkmaar (FBA) en Ondernemend Alkmaar. Het heeft voordelen voor de verkeersafwikkeling, maar is vooral belangrijk vanuit economisch perspectief. Een tweede ontsluiting van het bedrijventerrein biedt nieuwe investeringsmogelijkheden voor ondernemers. Adviesbureau BRO heeft een revitaliseringsplan gemaakt, waarin de noordelijke ontsluiting onontbeerlijk wordt genoemd. Dit plan levert naar verwachting 750 tot 1000 extra arbeidsplaatsen op. Met de komst van de noordelijke ontsluiting, is de revitalisering een logische vervolgstap. De gemeente is bereid hierin, samen met de ondernemers, te investeren en ook de provincie doet actief mee.

Wethouder Nagengast (Duurzaamheid en Bereikbaarheid): "De realisatie van de noordelijke ontsluiting van de Beverkoog is een belangrijk doel. Nu de financiering rond is, kunnen we gaan realiseren. Dit project is draagt bij aan een goed ondernemersklimaat in de regio, het biedt nieuwe investeringskansen en is belangrijk voor de werkgelegenheid. Ik vind het fantastisch dat de ondernemers zich, ook in een economisch moeilijke tijd, bereid hebben getoond om samen de schouders eronder te zetten. "

Financieel
Al eerder werd bekend dat het project zowel technisch als verkeerskundig aan de randvoorwaarden van de provincie Noord-Holland en Heerhugowaard voldoet. Nu de financiering rond is, lijkt er niets meer in de weg te staan om de noordelijke ontsluiting van de Beverkoog te realiseren. Helder is nu ook voor welk deel de provincie en de gemeente verantwoordelijk is, hierdoor kan gesproken worden over een bruto investering voor de gemeente van maximaal 10 miljoen euro. Door een slim en sober ontwerp, scherpe aanbesteding en projectmanagement bij de provincie verwacht de gemeente uit te komen op een investering van circa 8,6 miljoen euro. De ondernemers participeren voor 2,5 miljoen euro en de provincie stelt een subsidie beschikbaar van 500.000 euro voor het verduurzamen en verdichten van het bedrijventerrein.


Noot voor redacties
(