Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Eddie the Eagle Museum in de Magna Plaza Shopping Center

Amsterdam 6 juni 2011

Van 1 tot en met 30 juni verandert het Eddie the Eagle Museum in een Post Shopping Center in de Magna Plaza. Negen leegstaande ruimtes en een kolos van een achthoekige toren op de bovenste verdieping worden deze maand het forum waar theatermakers, filmmakers, kunstenaars, mode ontwerpers, muzikanten, koks, designers en organisaties hun kunsten zullen vertonen. Dit gebeurd middels een open werkproces waarbij het (winkelend) publiek kan participeren. De resultaten van deze maand-lange activiteit zijn o.a. te zien tijdens Nuit Blanche op 18 juni wanneer het Magna Plaza tot 6 uur 's ochtends geopend is.

Post Shoppen
Op het snijvlak tussen commercie en hogere kunst, introduceert het Eddie the Eagle Museum het "Post Shoppen" in de Magna Plaza. Gedurende de maand juni zal een groep kunstenaars leegstaande winkelruimtes transformeren tot kunstzinnige enclaves binnen een grotere koop-enclave. Het Eddie the Eagle Museum probeert oplossingen te bedenken hoe kunst toch experimenteel kan zijn binnen een economisch model als een 'shopping mall'. Kunnen kunstenaars hier hun kunstpraktijk 'puur' en 'authentiek' houden? Betekent de mogelijkheid om deze ruimtes te bezetten een kans en verrijking, of ruikt dit eerder naar conformisme en een verkapte vorm van commercie?

Het publiek komt in aanraking met een nieuwe vorm van winkelen waarbij het snelle kopen en consumeren van producten verruild wordt voor het aangaan van ervaringen. Zo ontstaat een nieuw economisch model waarbij alle 'excessieve' bijzaken die het kopen omringen de hoofdzaak worden. Onbewuste verlangens en drijfveren worden expliciet gemaakt en als zodanig geëtaleerd. Koopervaringen worden 'geherprogrammeerd' en op menselijke maat gemaakt: zo kan je in plaats van een kant en klaar product aanschaffen voor één euro per minuut je eigen ontwerp zien ontstaan in de 3D printer van Joris Tubergen. Of je kunt met een probleem de oploswinkel van Cindy Schriekberg binnenstappen waar zij een product voor de oplossing ontwerpt en de prijs bepaald wordt aan de hand van de grootte van het probleem. HYM Concept Store, een al bestaande winkel/studio van Hye Yoo Mi en Kirsten Popkema, heeft special voor deze maand een tentoonstelling samengesteld van verschillende ontwerpers en kunstenaars.

Deelnemende 'winkeliers' zijn: Dadara, PiPS:lab, Hot Mama Hot, Club Interbellum, FOAM, Red Light Radio, Rogier Roeters, Zoe d'Amaro en Marco Della Coletta, Super City, Project Wildeman, HYM, Tijdelijke Samenscholing, Oscar Peters, Marjolijn van Heemstra, Rietveld Academie DOGTIME, Avant la Lettre, Partizan Publik, Maarten van Maanen, Anatopia, Urok Shirhan, DUS Achitects, Cirque Karbonkel, Miktor en Molf, Vincent Boschma, Ariadna Rubio Lleo, Joris van Tubergen, Marc Koolen en vele anderen.

Tijdens Nuit Blanche op 18 juni is het Eddie the Eagle Shopping Center geopend van 8 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends met als uitgangspunt: shop till you drop. Nuit Blanche is een ontdekkingstocht door creatief Amsterdam in de nacht van 18 juni, van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends. Een nachtvullend programma vol kunst en experiment, een nacht doorhalen is nog nooit zo cultureel verantwoord geweest. Verder vind deze maand onder de vlag van het Post Shopping Center ook het Non-sequitur Eclectisch Microfestival plaats, een festival-binnen-een-festival vol kleinschalig experimenteel vermaak samengesteld door Erika Sprey. Met o.a. Antoine Beuger gespeelt door DNK-Amsterdam ensemble, Dante Boon en de componisten van Edition Wandelweiser. Zaterdag 25 juni staat in het teken van het 'Culture Jam' en 'Into the Brain' discussiecafé, waar o.a. Willem van Weelden, Eddie the Eagle Museum, Worm Rotterdam, the Vacuum Cleaner (UK) en Fort van Sjakoo een meta-reflectie zullen geven over de betekenis van kunst binnen een commerciële context. (Eddie the Eagle Post Shopping Center: een kans of een uitverkoop?)

30 Juni Eindfeest
Op donderdag koopavond 30 juni wordt van 9 uur 's avonds tot 3 uur 's nachts het Eddie the Eagle Shopping Center feestelijk afgesloten met een spectaculair eind feest. Deze avond wordt het Visuele Manifest van het Eddie the Eagle Museum gepresenteerd.

Voor meer informatie over het wisselende programma zoals lezingen, theatervoorstellingen, cinema, vernissages, workshops, try-outs en premières blijf onze website en Facebook in de gaten houden.

Noot voor redactie,