Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011

07-06-2011 Antikraakbewoners in hoger beroep tegen Stadgenoot

De laatste 42 bewoners van de Parooldriehoek in Amsterdam moeten vertrekken uit hun tijdelijke woningen. De bewoners gaan hiertegen in hoger beroep. Aanstaande vrijdag 10 juni dient een spoedappèl.

Na vijf jaar in de tijdelijke huur, werden zo'n 90 bewoners van de Platanenweg en Olmenweg in Amsterdam Oost door woningcorporatie Stadgenoot gedwongen om antikraakcontracten te ondertekenen. Een half jaar later volgde een contractopzegging omdat Stadgenoot studenten in de woningen wil gaan huisvesten.

Afbeelding: rechtbank De rechtbank in kort geding besloot 31 mei jongstleden dat deze gang van zaken geoorloofd is en dat ontruiming van 28 huishoudens binnen twee weken moet plaatsvinden.

Hoger beroep

De bewoners en hun advocatenteam gaan in hoger beroep omdat deze uitspraak een precedent schept. `De gang van zaken in de Parooldriehoek is in strijd met het karakter van de Leegstandwet', zegt advocaat Marco Zweers die de bewoners van de Platanen- en Olmenweg heeft bijgestaan. `Tijdelijke verhuur onder die wet is beperkt tot maximaal vijf jaar. Stadgenoot heeft er nu een antikraakbureau tussen geschoven om de duur van de tijdelijke verhuur te verlengen. Als je dat accepteert, dan wordt de bedoeling van de Leegstandwet onderuit gehaald.'

Sloop-nieuwbouw

Al vanaf eind jaren negentig hebben Stadgenoot en de Amsterdamse deelgemeente sloop-nieuwbouwplannen voor de Parooldriehoek, waarvan vijf portiekflats in de Platanenweg en de Olmenweg deel uitmaken. Veel van de huidige bewoners zijn vanaf 2003 met tijdelijke huurcontracten (onder de Leegstandwet) in de sociale huurwoningen gekomen. In 2009-2010 liep de maximumtermijn van vijf jaar voor tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet op zijn eind. Stadgenoot stelde de ongeveer 90 tijdelijke huurders daarom voor de keus: overstappen op een contract op basis van antikraak met Anti-Kraak BV, of vertrekken. Nu wil Stadgenoot studenten met campuscontracten in de woningen vestigen totdat die (naar verwachting in 2015) gesloopt worden.

Protest

De bewoners van de Platanenweg en Olmenweg kwamen massaal in opstand tegen hun contractopzegging met Antikraak BV omdat hen iets anders was beloofd en zij inmiddels al jaren in de Parooldriehoek wonen. Zij startten een bodemprocedure om het oordeel van de kantonrechter te krijgen over hun rechtspositie. Dat vonnis wordt eind 2011 verwacht.

Uit het nieuwsarchief:

* Eerste gezin in Parooldriehoek blijft zitten, 4 maart 2011


* Stadgenoot en Anti-kraak zetten gezinnen op straat, 30 december 2010