Stichting Aids Fonds

Kamervragen over onderzoek naar hiv op de werkvloer

08-06-2011
Het onderzoeksrapport van TNS NIPO in opdracht van het Aids Fonds over hiv en werk dat 22 mei jongstleden verscheen heeft voor veel commotie gezorgd. Uit het rapport blijkt dat acht op de tien leidinggevenden vinden dat een werknemer met hiv dit moet melden in een sollicitatiegesprek. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de bedrijven aan iemand met hiv minder snel een vast contract te zullen geven. Vrijwel alle media hebben bericht over de onderzoeksresultaten. Ook de werkgeversorganisaties, het FNV en de Tweede Kamer reageerden. Ze lieten weten geschokt te zijn.

Voorlichting aan bedrijven
Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW en Vakbond FNV kwamen direct na het verschijnen van het rapport met een reactie. Ze onderschrijven de code van de internationale arbeidsorganisatie (ILO) over aids en werk. Deze code keert zich tegen stigmatisering of discriminatie op basis van hiv. De code geeft handvatten over hoe werkgevers met mensen met hiv op het werk om kunnen gaan. Volgens zowel werkgeversorganisaties als het FNV heerst er onder werkgevers nog veel onwetendheid. Beiden willen daarom de voorlichting in bedrijven bevorderen. De organisaties zullen samen met de Hiv Vereniging Nederland en het Ministerie van SZW overleggen over het beter beschikbaar maken van informatie over hiv en werk.

NVP: Solicitant hoeft hiv niet te melden
De Commissie Sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging van Personeelsmanagement (NVP) vindt de onderzoeksresultaten verbazingwekkend en bovendien voor de werving en selectie een onjuiste handelswijze. Een sollicitant is volgens de code niet verplicht een ziekte te melden tijdens een sollicitatie, tenzij de medische aandoening de kandidaat ongeschikt maakt voor de functie.

Kamervragen over dit onderwerp
De Tweede Kamer heeft ook gereageerd op het TNS NIPO Onderzoek. De leden Arib en Dikkers vinden de resultaten van het rapport onaanvaardbaar. Zij hebben Kamervragen geformuleerd over de aanpak van vooroordelen en misvattingen van werkgevers en leidinggevenden ten aanzien van werknemers met hiv Maar ook hoe discriminatie van werknemers met hiv op de arbeidsmarkt en werkvloer te verminderen.