Stichting Aids Fonds

Rapport UNAIDS over 30 jaar aids

07-06-2011
Aan de vooravond van de grote VN topconferentie over aids in New York (7-8 juni) en naar aanleiding van 30 jaar aidsbestrijding maakt UNAIDS in AIDS at 30: Nations at the Crossroads de tussenbalans op. Het goede nieuws: wereldwijd is het aantal hiv-infecties gedaald en worden steeds meer mensen op behandeling gezet. Het slechte nieuws: landen zijn terughoudender dan ooit met investeren. En dat op een moment dat de strijd tegen aids vruchten begint af te werpen.

Minder nieuwe infecties
In bijna 60 landen is een enorme vooruitgang geboekt met het terugdringen van het aantal nieuwe hiv-infecties. Wereldwijd is het aantal nieuwe hiv-infecties sinds 2001 met 25 procent gedaald. In Zuid-Afrika en India - de twee landen met de meeste hiv-geïnfecteerden deed zich in die periode zelfs een daling van respectievelijk 35 procent en 50 procent voor.

Meer behandeling
Steeds meer mensen met hiv hebben toegang tot behandeling met hiv-remmers. Inmiddels worden 6,6 miljoen mensen in arme landen behandeld. Dat is bijna 22 keer zo veel als in 2001. Ook daarin is dus de afgelopen 10 jaar grote vooruitgang geboekt. UNAIDS wil dat in 2015 15 miljoen mensen met hiv-remmers behandeld worden.

Nu is het moment om door te pakken en toch: landen geven minder Tussen 2001 en 2009 is de bijdrage van landen aan de strijd tegen aids vertienvoudigd. De laatste twee jaar echter sprake van een kentering. Voor het eerst in de geschiedenis bezuinigen landen op aids. Om de komende tien jaar aids nog verder terug te dringen is op korte termijn eenderde meer nodig dan tot nu toe begroot, zegt UNAIDS. Directeur Michel Sidibé maakt zich zorgen: Net op het moment dat de strijd tegen aids zijn vruchten begint af te werpen, gaan landen minder uitgeven aan aids. Als we nu niet investeren, zijn we straks nog veel meer geld kwijt.

30 miljoen doden, 34 miljoen infecties
In de afgelopen 30 jaar zijn naar schatting 30 miljoen mensen aan aids overleden. Per dag raken 7000 mensen, waaronder veel jongeren, geïnfecteerd met het hiv-virus. Wereldwijd hebben 34 miljoen mensen hiv.