GroenLinks


Europese meerjarenbegroting: Europarlement kiest voor vergroening en modernisering

Het Europees Parlement wil de Europese meerjarenbegroting vergroenen en moderniseren. Het Europarlement debatteerde woensdag over de meerjarenbegroting van 2014 tot 2020 en bepaalde haar standpunt in de onderhandelingen met de Europese Commissie en de Europese regeringsleiders later dit jaar. Namens de Europese Groenen onderhandelde Europarlementariër Bas Eickhout met andere fracties om tot overeenstemming te komen. Hij is tevreden met het behaalde resultaat: "Het Europarlement kiest voor een sterke rol van Europa, voor modernisering van de begroting en voor eigen inkomsten zodat de landelijke afdrachten naar beneden kunnen."

"Het Europees Parlement kiest vandaag voor vergroening van de begroting en voor een eerlijker systeem van financiering door in te zetten op eigen middelen. Een belangrijk besluit voor een toekomstbestendig en duurzaam Europa," aldus Eickhout.

"Echt blij ben ik dat op het laatste moment ook een meerderheid is ontstaan om in te zetten op duurzame energie: het Europees Parlement wil investeren in de infrastructuur die daar voor nodig is zodat zon, wind en waterkracht gekoppeld kunnen worden."

Doelen en financiering

Om de EU2020-doelen te halen die samen met lidstaten en Europese Commissie zijn vastgelegd voor de komende jaren zal het huidige budget niet toereikend zijn. Tegelijkertijd speelt al langer de discussie over de afdrachten van de lidstaten. Eickhout stelt dat het Europarlement een voorstel doet om beide problemen aan te pakken. "Door eigen middelen te gaan genereren kunnen we een punt zetten achter de weinig verheffende discussies over de hoogte van afdrachten. Op termijn kunnen die zelfs naar beneden doordat de EU via de bankenbelasting en het emissiehandelssysteem een deel van haar uitgaven zelf gaat bekostigen."

Eickhout is kritisch op diegenen die de financiering van Europees beleid neerzetten als de financiering van een zwart gat. "Juist door geld te bundelen kan er in de 27 lidstaten juist efficiencyvoordeel behaald worden." Doordat bijvoorbeeld niet meer elk land haar eigen ambassade in de lucht hoeft te houden omdat we één Europese ambassade in plaats van zevenentwintig losse in een land hebben. "Ik stoor mij aan diegenen die aan de ene kant meer verantwoordelijkheden en doelen op Europees niveau brengen en aan de andere kant roepen dat de financiën omlaag moeten. Wees dan mans genoeg om aan te geven welk beleid geschrapt moet worden", stelt Eickhout.
Video: