Gemeenten moeten ruimte maken voor klantgericht bouwen

Persbericht van Woonlinie

Amsterdam, 8 juni 2011 - Woningbouwcorporatie Woonlinie presenteert vandaag, op de eerste dag van vastgoedbeurs Provada in Amsterdam, Woonmatch(R). Het bouwconcept stelt kopers in staat om zelf hun woningen te ontwerpen. Woonmatch(R) werkt het beste als gemeenten zich flexibel opstellen.

Via Woonmatch(R), dat Woonlinie onder licentie aan andere marktpartijen aanbiedt, kan een koper zijn nieuwe huis zelf ontwerpen. Zo kan hij via internet aangeven hoe groot de woning wordt, welke kleur de gevel krijgt, hoe groot de kavel wordt en wat voor type woning - vrijstaand, twee onder één kap of rijwoning - hij wil bouwen.

Woonmatch(R) maakt het mogelijk om op kleine schaal te werken, in clusters van zo'n twintig woningen. Hierdoor kan relatief snel een definitief ontwerp worden gemaakt, uitgevoerd en gerealiseerd. Bovendien leidt het concept tot een wijk met een gevarieerd woningaanbod in uiterlijk en prijs.

De gemeente speelt een belangrijke rol bij de succesvolle toepassing van Woonmatch(R). Om de koper echt te kunnen laten kiezen, moeten gemeenten hun bestemmingsplannen versoepelen. Eén op de vijf gemeenten is hier al mee bezig, zo blijkt uit een peiling van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat is goed, maar volgens directeur -bestuurder Peter van den Heuvel van Woonlinie niet genoeg.

Van den Heuvel: "Eigenlijk zouden alle gemeenten er voor moeten kiezen om hun ruimtelijke beleid te versoepelen. Hiervoor zouden zij bestaande bestemmingsplannen aan moeten passen. En in nieuw beleid moet ruimte zijn voor flexibiliteit. Op die manier maken zij het voor marktpartijen mogelijk om kopers te bieden wat zij als consument willen. Geen standaard woning, maar een naar eigen smaak en inzicht ontworpen thuis. Want dat kan ook als zij hun nieuwe auto of Nike's kopen."

Gemeenten hangt door de vertraging in de woningbouwproductie een financiële strop boven het hoofd van 3 miljard euro, zo blijkt uit recent onderzoek van VNG. De verliezen vinden hun oorsprong in het grondbedrijf, ooit een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten. Maar nu talloze projecten worden geschrapt, blijven de miljoenen euro's aan inkomsten uit. Daarbij komt dat gemeenten rente moeten blijven betalen over de bouwgrond die niet wordt ontwikkeld en daardoor bij hen in eigendom blijft. Deze rentebetalingen lopen algauw in de miljoenen euro's.

Van den Heuvel: "Onder invloed van de huidige woningmarkt, waarin de koper de dienst uitmaakt, richt de bouwsector zich steeds meer op de klant. Dat is een goede ontwikkeling, want hierdoor wordt er sneller, slimmer en beter gebouwd. Door zich flexibel op te stellen kunnen gemeenten deze ontwikkeling stimuleren. Tegelijkertijd kunnen zij zo de financiële schade bij het grondbedrijf beperken."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.woonlinie.nl



Razende Robot Reporter