Gemeente Utrecht

Binnenstedelijk bouwen: nieuwe bewoners op oude terreinen

Niet de stad uitbreiden, maar inbreiden. Dat is het uitgangspunt van het Dynamisch Stedelijk Masterplan, de Agenda voor binnenstedelijk bouwen dat het college heeft vastgesteld. Het afgelopen jaar is gewerkt aan een plan om de komende twintig jaar 6.000 tot 10.000 woningen binnen de stad te bouwen. Op voormalige bedrijventerreinen, in oude kantoorgebouwen en op andere lege plekken in de stad zijn allerlei kansen voor woningbouw. Inwoners en partijen zijn, via een digitaal stadsdebat in maart van dit jaar, betrokken bij het ontwikkelen van plannen en ideeën. De agenda binnenstedelijk bouwen wordt ieder jaar geactualiseerd.

Kansen en investeringen
Er is veel 'winst' voor de stad bij binnenstedelijk bouwen: Het stedelijke netwerk van voorzieningen kan optimaal worden gebruikt. Ook is het eenvoudiger een appèl te doen op de (nieuwe) stadsbewoners om gebruik te maken van fiets en openbaar vervoer, in plaats van de auto. Binnenstedelijk bouwen is echter niet goedkoop. Er is een geschatte onrendabele investering tussen de ¤10.000 en â''¬25.000 per woning. Het gaat dan om investeringen zoals bijvoorbeeld bodemsanering en aankoop van bedrijfsterreinen. Daarbij komt ook dat het Rijk steeds minder bijdraagt in de ontwikkeling van woongebieden.

Harrie Bosch, wethouder Ruimtelijke ordening en Wonen: "Het gaat om meer dan wonen alleen. Ook de kwaliteit van de bebouwde omgeving staat voorop. De stad wordt er beter van. "

Strategie en fonds
De ontwikkelingen vragen om meer investeringen van de gemeente. Ook moet de gemeente anders opereren om andere partijen te laten investeren in potentiële ontwikkellocaties. Verschillende strategieën hiervoor worden in het plan beschreven. Om de onrendabele investeringen mogelijk te maken, wordt voorgesteld om een gemeentelijk fonds in te stellen. Bij de Voorjaarsnota doet het college een voorstel voor de financiering van de eerste fase van het DSM.

De complete Agenda binnenstedelijk bouwen staat niet op papier: het is bereikbaar via de link www.utrecht.nl/dsm Op 7 juni is er ook een raadsinformatieavond over dit onderwerp waar belangstellenden naartoe kunnen komen.