PERSBERICHT
AMSTERDAM, 1 juni 2011
Amsterdam Baroque Orchestra & Choir organiseert voettocht naar Westerkerk eerbetoon aan Bach tijdens OV-staking op 7 juni in Amsterdam
Op 7 juni spelen Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir (ABO&C) werken van Bach en Buxtehude in de Amsterdamse Westerkerk. Op die dag staakt het openbaar vervoer in Amsterdam. Het verhaal gaat dat de jonge Bach (20 jaar) in 1705 zo'n driehonderd km te voet heeft afgelegd naar het Noord-Duitse Lübeck om daar de oude meester Buxtehude orgel te horen spelen. ABO&C roept het publiek daarom op om deel te nemen aan een gezamenlijke voettocht van Centraal Station naar de Westerkerk (anderhalve km), waar de cantates van Bach en zijn grote voorbeeld Buxtehude zullen klinken.
Programma A (op tijd voor diner bij restaurant Werck):
- 17.30 uur verzamelen op Centraal Station, bij de 1ste Klas Pub (spoor 2b)
- 17.45 we vertrekken te voet vanaf CS naar restaurant Werck, direct naast de Westerkerk
- 18.10 we arriveren bij restaurant Werck
- 20.15 aanvang concert Bach, Buxtehude en de dood
Programma B
- 19.00 uur verzamelen op Centraal Station, bij de 1ste Klas Pub (spoor 2b)
- 19.15 we vertrekken te voet naar de Westerkerk (nog geen anderhalve km lopen)
- 19.40 (ca.) we arriveren bij de Westerkerk
- 20.15 aanvang concert Bach, Buxtehude en de dood
Publiek kan zich aanmelden voor de wandeling via
Het concert
Bach, Buxtehude en de dood
Bach, Actus tragicus, BWV 106
Buxtehude, Membra Jesu nostri, BuxWV 75
Bach - net 22 jaar - schreef zijn beroemde Actus tragicus naar aanleiding van de dood van een bevriende domineesvrouw. In Buxtehudes cyclus Membra Jesu nostri worden de ledematen van de gekruisigde Christus bezongen. Een tekst uit de laatste cantate van de cyclus, 'Salve, caput cruentatum', werd later in het Duits vertaald als 'O Haupt voll Blut und Wunden', en vormde de basis voor Bachs bekende koraal in de Matthäus Passion. Bach, Buxtehude en de dood gaat over droefheid en smart, maar er klinkt ook hoop.
CD-opnames
Van 1994 tot 2004 leidde Ton Koopman zijn 'mammoetproject': het uitvoeren en opnemen van alle overgeleverde cantates van J.S. Bach. In 2005 begon Ton Koopman aan zijn volgende grote project: het opnemen van het gehele overgeleverde oeuvre van Dieterich Buxtehude, de grote inspirator van de jonge Johann Sebastian Bach, dit werk zal ongeveer 30 cd's omvatten.
Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
Het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande ensembles voor oude muziek in de wereld. Ton Koopmans tomeloze energie en enthousiasme garanderen telkens weer topkwaliteit. Ton Koopman en het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir zijn regelmatig te gast in de grote zalen van Europa, de VS, Japan, Australië en recent ook weer in Nederland.
###