Fors meer faillissementen in mei


Veel tussenpersonen op de fles

UTRECHT, 20110607 -- Het aantal faillissementen is flink toegenomen. Vooral in de financiële sector gingen veel bedrijven bankroet. Dat blijkt uit de cijfers over de maand mei die faillissementsdossier.nl vandaag heeft gepubliceerd.

Het totale aantal faillissementen steeg ten opzichte van april met 22 procent. Vergeleken bij mei vorig jaar was er zelfs een groei van 42 procent.

De toename lijkt deels een naijleffect van de crisis. Dat geldt zeker voor de financiële sector, waar het aantal instellingen dat onderuit ging in mei met bijna de helft aanzwol tot 116.

Water aan lippen

Bij de financiële dienstverleners zat de pijn vooral bij de assurantietussenpersonen. “De markt voor hypotheken en levensverzekeringen is nagenoeg stilgevallen. Daardoor staat het water nogal wat tussenpersonen tot aan de lippen,” zegt Rienk Andriessen, woordvoerder van Adfiz, de vereniging van onafhankelijke tussenpersonen.

Ook de ‘tsunami aan wet- en regelgeving’ en het dreigende provisieverbod spelen de assurantieadviseurs parten. Adfiz gaat ervan uit dat het wetsvoorstel om de provisie per 1 januari 2013 te verbieden, steun krijgt van een meerderheid in de Tweede Kamer. Volgens recent onderzoek draait eenderde van de tussenpersonen met verlies.

Terugslag horeca

In de horeca zette de afname van het aantal faillissementen niet door; na een substantiële daling in april was er in mei weer sprake van groei. Gemeten over de eerste vijf maanden van 2011 steeg het aantal cafés, restaurants en andere horeca-etablissementen dat het niet langer kon bolwerken met ruim eenderde. De bouw vertoonde in dezelfde periode een behoorlijke verbetering.

Regionaal gezien waren Zuid- en Noord-Holland de provincies waar het aantal faillissementen het sterkst toenam. In Zuid-Holland sloten in mei 202 bedrijven hun deuren. Ten opzichte van de maand daarvoor was dat een groei met maar liefst 62 procent.

Over FaillissementDossier.nl

FaillissementsDossier.nl biedt op een toegankelijke manier kosteloos uitgebreide informatie over faillissementen, surseances en schuldsaneringen. Zo zijn de contactgegevens van de curator of de bewindvoerder, handelsnamen, vestigingsadressen en informatie over de branche en activiteiten van het bedrijf in te zien. De dossiers worden dagelijks aangevuld met nieuws en veilinginformatie. Tevens kunnen dossiers en rechtbankverslagen in zijn geheel worden gedownload en worden geïnteresseerden automatisch op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen.

Faillissementsdossier biedt juristen, leveranciers, afnemers, debiteuren, crediteuren, incassobureaus, deurwaarders en anderen belanghebbenden één centrale plek voor alle informatie rondom faillissementen, surseances en schuldsaneringen.