Partij van de Arbeid
Den Haag, 7 juni 2011
Vragen van Marcouch en Recourt (beiden PvdA) over het vrijlaten van verdachten van een overval op een Amsterdamse juwelier
aan de minister van Veiligheid en Justitie
1. Heeft u kennis genomen van het bericht "Verdachten overval juwelier door rechter op vrije voeten gesteld" op de website van de Volkskrant van 20 mei 2011? Zo ja, wat voor actie heeft u naar aanleiding van dit bericht genomen?
2. Deelt u de mening van het OM dat het "onbegrijpelijk" is dat deze verdachten door de rechter op vrije voeten gesteld zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat doet het OM om ervoor te zorgen dat de daders in deze zaak zo snel mogelijk hun verdiende straf krijgen?
3. Bent u met ons eens dat het voor de slachtoffers zeer pijnlijk is dat zij van een journalist moesten horen dat de verdachten vrij waren gekomen? Zo ja, hoe kunt u verklaren dat het OM de slachtoffers niet voor de journalist inlichtte? Wat is het beleid van het OM bij het informeren van slachtoffers over de voortgang van een strafzaak? Hoe gaat u er in de toekomst voor zorgen dat slachtoffers door het OM tijdig op de hoogte gebracht worden van ontwikkelingen in strafzaken waar zij bij betrokken zijn en dat het verloop zo goed mogelijk uitgelegd wordt?
4. Maakt u zich ook zorgen dat het vertrouwen en gezag in het om en de rechtbank afnemen door het tekortschieten van het OM op het gebied van voorlichting? Wat doet u om deze ongewenste ontwikkeling te voorkomen en het vertrouwen in het OM te herstellen?
5. Begrijpt u dat een gewelddadige overval, zeker in een straat die daar eerder op brute wijze mee geconfronteerd is, op de hele buurt een grote impact heeft? Hoe neemt het OM haar verantwoordelijkheid om ook aan de buurt informatie en uitleg te geven over het verloop van het proces?
6. Worden de vrijgelaten verdachten door politie en OM als vluchtgevaarlijk beoordeeld? Zo ja, wordt er extra toezicht gehouden om te waarborgen dat zij de rest van de rechtszaak beschikbaar blijven? Hoeveel politiecapaciteit is hiermee gemoeid?
7. Welke rol kan de rechtbank spelen, al dan niet in samenwerking met het OM, ten aanzien van de voorlichting aan de betrokkenen bij het misdrijf? Worden de betrokkenen door de rechtbank actief geïnformeerd over de uitspraak en de manier waarop die tot stand is gekomen? Wilt u de mogelijkheden voor verbetering van deze communicatie met de Raad voor de Rechtspraak bespreken?
Partij van de Arbeid
Partij van de Arbeid