Gemeente Tilburg

Persbericht
7 juni 2011

Burgemeester wil lastpakken uit de horeca

En dit kan met gebiedsverbod, weekendje weg en collectieve horeca-ontzegging

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg gaat samen met horeca-ondernemers op alle mogelijke manieren lastpakken uit Tilburgse uitgaanswereld weren. Figuren die zich herhaaldelijk misdragen in het horecaconcentratiegebied kunnen rekenen op een gebiedsverbod, Weekendje Weg of een -door ondernemers zelf op te leggen- collectieve horecaontzegging.

Burgemeester Peter Noordanus. "Het gaat niet om grote aantallen, maar de notoire overlastgevers die pakken we hard aan. Als de raad binnenkort instemt met de nieuwe sluitingstijden in de binnenstad zijn we nóg aantrekkelijker voor stappers. Tilburg moet een leuke, veilige uitgaansstad blijven. Lastpakken die zich tóch misdragen kunnen in Tilburg rekenen op zware maatregelen. Pleeg je geweld? Dan mag je een weekendje weg, maar wel in de cel. Ben je vaker betrokken bij rotzooi? Dan gebruik ik de voetbalwet om je langere tijd uit het gebied te verbannen. Twee gele kaarten is een rode kaart. Dan kun je vertrekken. Met de horeca heb ik afgesproken dat we na invoering van de nieuwe sluitingstijden vanaf september ook de collectieve horecaontzeggingen gaan opleggen. Dan komt een lastpak nergens meer binnen."

Als de raad binnenkort instemt met een deze week aangenomen collegevoorstel over de sluitingstijden van de Tilburgse horeca, dan mag de natte horeca zeven dagen per week tot 04.00 uur 's nachts open blijven. Hierbij gelden dan wel 'venstertijden' tussen 03.00 en 04.00 uur. Mensen mogen dan alleen nog naar buiten. Droge horeca, zoals broodjeszaken, zouden maximaal een uur langer open kunnen blijven, tot 05.00 uur. Zes partijen in de gemeenteraad dienden hiervoor eind 2010 een initiatiefvoorstel in. Primair is het nieuwe sluitingstijdenbeleid bedoeld om de overlastpiek om 04.00 uur te verminderen.

Samenwerking

De collectieve horeca-ontzegging is het juridische sluitstuk voor een reeks aan maatregelen om uitgaansgeweld tegen te gaan. De inzet ervan is gekoppeld aan de samenwerking met ondernemers, politie en andere partners. Noordanus: "Bij alle typen overlast of incidenten kunnen we een maatwerk gerichte aanpak leveren. Zo voorkomen we veel ellende in een vroeg stadium en kunnen we excessen de kop indrukken. Een veilig horecaklimaat is van groot belang voor bewoners, bezoekers en de branche. Goed dat de horeca zelf hier ook een enorme bijdrage aan levert."

---