Gemeente Tilburg
Persbericht
7 juni 2011
Burgemeester wil lastpakken uit de horeca
En dit kan met gebiedsverbod, weekendje weg en collectieve
horeca-ontzegging
Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg gaat samen met
horeca-ondernemers op alle mogelijke manieren lastpakken uit Tilburgse
uitgaanswereld weren. Figuren die zich herhaaldelijk misdragen in het
horecaconcentratiegebied kunnen rekenen op een gebiedsverbod, Weekendje
Weg of een -door ondernemers zelf op te leggen- collectieve
horecaontzegging.
Burgemeester Peter Noordanus. "Het gaat niet om grote aantallen, maar
de notoire overlastgevers die pakken we hard aan. Als de raad
binnenkort instemt met de nieuwe sluitingstijden in de binnenstad zijn
we nóg aantrekkelijker voor stappers. Tilburg moet een leuke, veilige
uitgaansstad blijven. Lastpakken die zich tóch misdragen kunnen in
Tilburg rekenen op zware maatregelen. Pleeg je geweld? Dan mag je een
weekendje weg, maar wel in de cel. Ben je vaker betrokken bij rotzooi?
Dan gebruik ik de voetbalwet om je langere tijd uit het gebied te
verbannen. Twee gele kaarten is een rode kaart. Dan kun je vertrekken.
Met de horeca heb ik afgesproken dat we na invoering van de nieuwe
sluitingstijden vanaf september ook de collectieve horecaontzeggingen
gaan opleggen. Dan komt een lastpak nergens meer binnen."
Als de raad binnenkort instemt met een deze week aangenomen
collegevoorstel over de sluitingstijden van de Tilburgse horeca, dan
mag de natte horeca zeven dagen per week tot 04.00 uur 's nachts open
blijven. Hierbij gelden dan wel 'venstertijden' tussen 03.00 en 04.00
uur. Mensen mogen dan alleen nog naar buiten. Droge horeca, zoals
broodjeszaken, zouden maximaal een uur langer open kunnen blijven, tot
05.00 uur. Zes partijen in de gemeenteraad dienden hiervoor eind 2010
een initiatiefvoorstel in. Primair is het nieuwe sluitingstijdenbeleid
bedoeld om de overlastpiek om 04.00 uur te verminderen.
Samenwerking
De collectieve horeca-ontzegging is het juridische sluitstuk voor een
reeks aan maatregelen om uitgaansgeweld tegen te gaan. De inzet ervan
is gekoppeld aan de samenwerking met ondernemers, politie en andere
partners. Noordanus: "Bij alle typen overlast of incidenten kunnen we
een maatwerk gerichte aanpak leveren. Zo voorkomen we veel ellende in
een vroeg stadium en kunnen we excessen de kop indrukken. Een veilig
horecaklimaat is van groot belang voor bewoners, bezoekers en de
branche. Goed dat de horeca zelf hier ook een enorme bijdrage aan
levert."
---