Waterschap Brabantse Delta


Brabantse Delta meten samen de waterkwaliteit van grensbeek 't Merkske

Vlaamse Milieumaatschappij en waterschap Brabantse Delta meten samen de waterkwaliteit van grensbeek 't Merkske

Een medewerker van de Vlaamse Milieumaatschappij neemt watermonsters in 't Merkske

Dinsdag 7 juni 2011 voerden medewerkers van de Vlaamse Milieumaatschappij en van het Nederlandse waterschap Brabantse Delta gezamenlijk onderzoek uit naar de aanwezigheid van waterplanten en kleine waterdieren in 't Merkske. Deze beek vormt de grens tussen Nederland en Vlaanderen ter hoogte van Castelré. Dat onderzoek is het startsein voor een proef om te komen tot een gezamenlijk meetnet. Door het gebruik van zo'n meetnet ontstaat een goed beeld van de situatie en het resultaat als gevolg van genomen en nog te treffen maatregelen.

Verbetering waterkwaliteit en natuurwaarden

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en waterschap Brabantse Delta werken samen aan het verbeteren van de waterkwaliteit en natuurwaarden van waterlopen in het Vlaams-Nederlandse grensgebied. Dit vloeit voort uit afspraken die zijn gemaakt in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water die internationale samenwerking stimuleert. Een belangrijk vertrekpunt voor de verdere samenwerking is het samen meten van de kwaliteit en natuurwaarden van de waterlopen. 't Merkske, een beek die voor een deel de grens tussen Vlaanderen en Nederland vormt, is gekozen als proefproject. Door samen slim te gaan meten kunnen meetgegevens goed worden vergeleken en kunnen kosten worden bespaard.

Proefproject `t Merkske

De Europese Kaderrichtlijn Water benadrukt het belang van een samenhangend waterbeheer voor watersystemen (stelsels van met elkaar verbonden rivieren, beken en sloten) die landen met elkaar delen. In het beheergebied van waterschap Brabantse Delta liggen verschillende waterlopen waarvan de bron in het Vlaamse land ligt. Voorbeelden zijn de Mark/Bovenmark, de Weerijsbeek/Aa of Weerijs, 't Merkske, en de Kleine Aa/Molenbeek.

Door een gezamenlijke inspanning kunnen Nederland en Vlaanderen de waterkwaliteit en de natuurwaarden van deze watersystemen van bron tot monding en op een duurzame en kostenefficiënte wijze verbeteren. Door samen te meten ontstaat een goed beeld van de situatie en het resultaat als gevolg van genomen en nog te treffen maatregelen. Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moeten de watersystemen uiterlijk in 2027 zijn hersteld. 't Merkske is een belangrijke proefproject waar Vlaanderen en Nederland in de periode tot 2015 bekijken hoe het beste kan worden samengewerkt. Op basis van de opgedane ervaringen kan de samenwerking later worden uitgebreid naar andere watersystemen in het Nederlands-Vlaamse grensgebied.
Volwassen Beekjuffer

`Vissen' naar waterplanten en kleine waterdieren

Op 7 juni hebben medewerkers van het waterschap en van de Vlaamse Milieumaatschappij de aanwezige waterplanten geïnventariseerd en monsters genomen van ongewervelde dieren (waaronder waterinsecten zoals libellelarven, waterkevers en waterpissebedden) en algen. Hiervoor zijn twee locaties in 't Merkske gekozen. De monsters worden nadien zowel door een Vlaams als een Nederlands laboratorium geanalyseerd en beoordeeld. De resultaten worden vervolgens vergeleken waarna bekeken kan worden hoe in de toekomst samen efficiënt kan worden gemeten. Zo hoeven beide landen niet op dezelfde locaties te meten maar kan een verdeling worden gemaakt. Tevens zal een betrouwbaar beeld van de beek worden verkregen als vertrekpunt voor te nemen herstelmaatregelen.

Samenwerking uitbreiden

Waterschap Brabantse delta wil de samenwerking met Vlaanderen de komende jaren een impuls geven. Zo werkt het waterschap ook samen met de provincie Antwerpen aan een herstelplan voor de Kleine Aa/Molenbeek in de omgeving van Essen, Kalmthout en Roosendaal. Tevens neemt het waterschap deel aan de Stuurgroep van het Vlaamse Waterschap Mark en Weerijs.


-