10 jaar ontwikkeling in Mali dankzij zonne-energie

Persbericht van FRES

Deze maand is het tien jaar geleden dat Yeelen Kura in Mali de eerste klanten aansloot op zonne-energie. Het lokale elektriciteitsbedrijf wordt beheerd door de Nederlandse stichting FRES (Foundation Rural Energy Services). Op het platteland in ontwikkelingslanden, waar doorgaans geen elektriciteitsnetwerk is aangelegd, is zonne-energie dé manier om de plaatselijke bevolking toegang te geven tot elektriciteit. Toegang tot elektriciteit betekent verbetering van de leefomstandigheden en mogelijkheden voor economische ontwikkeling.

Klanten van Yeelen Kura zijn aangesloten op een Solar Home System (SHS) of een minigrid. Een standaard SHS bestaat uit een zonnepaneel, een accu en een regelaar. Het systeem levert voldoende elektriciteit voor enkele lampen, het opladen van een mobieltje, en enkele uren radio of televisie. Een minigrid biedt uitkomst bij een grotere energiebehoefte. Het is een klein elektriciteitsnetwerk, bij voorkeur gevoed door een zonnecentrale, waar een heel dorp op aangesloten kan worden.

Toneque Traoré is al 10 jaar klant van Yeelen Kura. Hij runt een schooltje in Koutiala, waar kinderen uit de wijde omgeving lessen Frans en wiskunde volgen. "Ik was destijds meteen overtuigd van de voordelen van zonne-energie. Vroeger hadden we slechts een paar olielampen, dat kostte veel geld en leverde relatief weinig licht. Nu we elektrische lampen hebben, kunnen we ook 's avonds goed lesgeven. We kunnen meer kinderen onderwijs bieden en klasjes maken per leeftijdscategorie. Bovendien is de hitte 's avonds wat draaglijker."

Stroom zorgt voor economische activiteit. Zo is Sheikh Mlle uit Mpessoba een zaak begonnen waar mensen hun mobiele telefoon kunnen opladen. Hij heeft in zijn winkel opladers in alle kleuren en maten. Zelfs als Sheikh maar drie klanten per dag heeft, haalt hij al voldoende omzet om de maandelijkse bijdrage voor de energiediensten van Yeelen Kura te betalen. Op goede dagen komen wel twintig tot dertig klanten langs met hun mobieltje, dus hij verdient een goede boterham met zijn kleinhandel in energie.

Fee-for-service
Yeelen Kura is in 2000 opgezet als joint venture door Nuon en het Franse elektriciteitsbedrijf EDF. In 2001 werden de eerste klanten aangesloten op zonne-energie. Later dat jaar werden ook de eerste klanten in Zuid-Afrika bij het door Nuon opgerichte bedrijf NuRa aangesloten. In 2004 werden beide bedrijven ondergebracht bij de onafhankelijke stichting FRES.

Yeelen Kura werkt volgens het fee-for-service concept. Dit houdt in dat de klant een vast bedrag per maand betaalt voor geleverde energiediensten en verder geen omkijken heeft naar de installatie en onderhoud van de systemen. De ervaring leert dat dit concept goed werkt in ontwikkelingslanden. Bij directe verkoop van zonnepanelen houden klanten namelijk onvoldoende rekening met bijkomende kosten. Bovendien zijn bedrijven die reparatie en onderhoud kunnen doen vaak niet aanwezig. Door het beheer en onderhoud van de zonne-installaties in handen van FRES- bedrijven te houden, is de elektriciteitslevering gegarandeerd.

Yeelen Kura was één van de eerste bedrijven in Afrika die het fee-for-service concept introduceerde bij rurale elektrificatie.

FRES
Nuon heeft in 2004 FRES opgericht. Met behulp van investeerders en sponsoren, en op basis van de ervaringen van Yeelen Kura in Mali, heeft FRES inmiddels ook lokale elektriciteitsbedrijven opgezet in Burkina Faso, Oeganda en Benin. Guinee-Bissau volgt misschien in de loop van dit jaar. Nuon is hoofdsponsor van de stichting.

*

Links:
http://www.fres.nl



Razende Robot Reporter