NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars


7 juni 2011 - Nieuw Bouwbesluit wordt veel te snel ingevoerd

Het is zeer onverstandig om het nieuwe Bouwbesluit overhaast al per 1 januari 2012 van kracht te verklaren. Niet alleen is het voor veel bedrijven nu nog volstrekt onduidelijk hoe de regels in de praktijk uitpakken, ook zijn de kosten ervan nog onvoldoende in kaart gebracht. Pas wanneer dit nieuwe Bouwbesluit terdege op de praktijk getoetst is, zal plaatsing in het Staatsblad mogen plaatsvinden. Tot die tijd is invoering levensgevaarlijk. Bovendien heeft de sector op zijn minst zes maanden nodig om de invoering correct te laten verlopen.

Dat schrijft voorzitter Jo Goossens van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan de Tweede Kamer. Binnenkort debatteert de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over de invoering van het nieuwe Bouwbesluit. Uit de schriftelijke voorbereiding blijkt dat de meeste partijen willen vasthouden aan de oorspronkelijke planning, om vervolgens gaandeweg de fouten in het systeem te repareren. Volgens NVB zou dat een verkeerde keuze zijn. In de eerste plaats is nog veel onduidelijk over de inhoud en het effect van de wijzigingen in het Bouwbesluit op de bouwpraktijk. Bouwregelgeving is in het algemeen al bijzonder complex, zelfs voor de specialisten. Een vergissing is daarom zo gemaakt en de consequenties daarvan kunnen bijzonder groot zijn. Ten tweede is er nog nauwelijks zicht op de effecten van het nieuwe Bouwbesluit op de kostenontwikkeling in de bouw. De verwachting is dat de prijzen onder invloed van de nieuwe regelgeving noodgedwongen zullen stijgen. Volgens het Expertisecentrum Regelgeving Bouw kunnen de kosten zelfs oplopen tot EUR 5 miljard. Dat is zeker in de huidige slechte marktsituatie zeer ongewenst.

NVB dringt bij de Tweede Kamer aan om pas op de plaats te maken en de resultaten af te wachten van het onderzoek dat de Woningborggroep in Gouda, mede op verzoek van NVB, is gestart naar dit nieuwe Bouwbesluit. De Woningborggroep verschaft voor circa 70% van de nieuwbouwwoningen keurmerken (het voormalige GIW certificaat) en toetst dagelijks woningen aan de bouw- en technische kwaliteit. Hiermee is de Woningborggroep de uitgelezen organisatie om zich hierover te buigen. De tussenliggende tijd kan volgens NVB vervolgens worden besteed aan het in kaart brengen van de praktische uitwerking met behulp van een regel-effectrapportage. Deze zou betrekking moeten hebben op zowel de woningbouw, de utiliteitsbouw en de gezondheidszorg, als op nieuwbouw en bestaande bouw. Maar ook kunnen de experts zich buigen over de extra kosten die zullen voortvloeien uit de aangescherpte regelgeving. Volgens NVB is daarnaast meer tijd nodig om een zorgvuldige en zorgeloze invoering van het Bouwbesluit 2012 te kunnen garanderen. De sector heeft tenminste zes maanden de tijd nodig om zich klaar te maken voor de nieuwe regels.

NVB is nadrukkelijk niet tegen vernieuwing van het Bouwbesluit, maar maakt zich wel degelijk grote zorgen over de consequenties van een te snelle invoering. In de Tweede Kamer wordt dan gesteld dat `the proof of the pudding is in the eating'. NVB-voorzitter Goossens: "Te gulzig beginnen met het eten van een pudding, waarvan achteraf de ingrediënten over de datum bleken te zijn, kan tot flinke maagkrampen leiden."