Gemeente Zoetermeer

Gemeente bezuinigt niet op armoedebeleid

Stadhuis Zoetermeer
Het college van burgemeester en wethouders bezuinigt niet op het armoedebeleid en de huidige voorzieningen voor mensen in de minima in Zoetermeer. Dit staat in de armoedenota 2011-2014. Het college wil de huidige minimaregelingen en schuldhulpverlening de komende periode voortzetten.
Het accent voor de komende jaren tot 2014 ligt op het verder vergroten van de bekendheid en een meer gerichte inzet van de regelingen voor mensen in de minima. Hierbij werkt de gemeente intensief samen met het maatschappelijk middenveld en het Zoetermeerse bedrijfsleven.

De rijksoverheid kondigt diverse maatregelen aan die invloed hebben op het armoedebeleid en inwoners in de minima. Zo wil het kabinet het armoedebeleid terugbrengen op 110% van het bijstandsniveau. De gemeente Zoetermeer ontkomt er niet aan om uitvoering te geven aan deze maatregel, maar voor een groot deel komt dit al overeen met het huidige beleid. De gemeente geeft drie kwetsbare groepen extra aandacht: kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar die opgroeien in armoede, bijstandsgerechtigden en mensen met een heel laag inkomen uit arbeid (met aandacht voor zzp-ers).

Uitgangspunten armoedenota
De armoedenota heeft verschillende uitgangspunten: iedereen doet mee, werken loont, financiële ondersteuning voor mensen met een inkomen onder het sociaal minimum, kinderen mogen niet de dupe zijn. De aanpak van het armoedebeleid loopt langs drie hoofdlijnen: het vergroten van de bekendheid van inkomensondersteuning, het voorkomen en aanpakken van financiële problemen en integrale dienstverlening. Hierbij speelt kennisdeling en een samenhangende aanpak een rol.