Gemeente Doetinchem

VNG jaarcongres: Muziek en bijzondere aankleding Simonsplein

4 juni

Van 4 tot 7 juni is het Simonsplein het toneel voor diverse live muziekoptredens. Op dinsdagavond ontvangen de 11 gastgemeenten van het VNG-jaarcongres de congresgangers op dit plein en vervolgens in schouwburg Amphion. De extra activiteiten, georganiseerd door UitinDoetinchem, laten een breed publiek meegenieten van dit bijzondere evenement.

Naast het Korenfestival van zondag 5 juni is er op zaterdag, maandag en dinsdag live muziek. Met op dinsdag tevens de mogelijkheid om na het besloten gedeelte van het VNG-congres te genieten van muziek, een drankje en van de sfeer van het op bijzonder wijze met veel groen omzoomde plein dat al op zaterdag gedeeltelijk wordt overdekt met de prachtige Perfect Sky overkapping. Op maandag 6 juni plaatst Schutterij De Eendracht uit Nieuw-Wehl zijn schuttersboog in de Van Nispenstraat, waarmee een Achterhoekse traditie onderdeel wordt van de looproute van de congresgasten.

Zaterdag 4 juni `Simonsplein live' met Mighty Mess Op zaterdag 4 juni wordt het spits afgebeten door Mighty Mess. Dit muzikale duo wordt gevormd de ervaren muzikanten Martin Seysener en Eric Sloot. Martin en Eric spelen een selectie van de beste `bluesy' muziek uit de sixties en de seventies. Nummers die geliefd zijn bij een breed publiek en die met respectvolle passie worden vertolkt. `Mighty Mess' speelt tussen 16.00 en 22.30 uur op het Simonsplein, onder de sfeervolle Perfect Sky overkapping.

Zondag 5 juni Korenfestival met 30 koren
Voor de vijfde maal organiseert het Doetinchemse Mooi koor Man het jaarlijkse Korenfestival. Tijdens dit eerste lustrum zal zowel op het Simonsplein als in de omringende straten op 10 podia gezongen worden door zo'n 30 koren. Een breed scala aan stijlen passeert daarbij de revue, van barbershop, close-harmony en gospel tot kinderliedjes, rock en smartlappen. Alle koren rouleren van podium en ieder koor zal drie optredens geven van 20 minuten.

Maandag 6 juni `VNG voorproefje' met Michiel en Tico Geurtzen Op maandagavond 6 juni is er een speciaal programma voor zowel lokale en regionale bezoekers als congresgangers die dan al in de Achterhoek vertoeven. Ook op de vooravond van het VNG Congres zorgt Uitindoetinchem voor extra aantrekkelijke aankleding van terrassen en plein. Vanaf 19.00 uur treedt rasmuzikant en gitarist-zanger Michiel Geurtzen op met relaxte jazz-, latin- en bluesmuziek. Bij enkele songs wordt hij vocaal ondersteund door dochter Tico, een zangtalent dat o.a een gastoptreden verzorgde bij Jan Akkerman in de DRU cultuurfabriek. Dus ook op maandagavond is een bezoek aan het Simonsplein beslist een aanrader.

Dinsdag 7 juni `VNG congres' met o.a. Bonaparte Dinsdag is het plein van 17.00 tot 19.15 uur gereserveerd voor zo'n 3.000 deelnemers aan het VNG Congres. Na die tijd tot ongeveer 21.00 uur is iedereen welkom om te genieten van de live muziek van het bekende trio Bonaparte, van een lekker drankje en/of om eventueel een wijntje proeven bij de stands van de Achterhoekse wijnbouwers die dan tevens hun wijnen presenteren. Bij aankomst van de gasten en na afloop van deze ontvangst speelt stadsbeiaardier Roel Smit op het carillon van de Catharinakerk.

Doetinchemse excursies tijdens VNG-jaarcongres
De 11 gastgemeenten van het VNG-congres organiseren elk een aantal excursies op dinsdag 7 juni. In Doetinchem vinden vier excursies plaats. De excursie `Winst van duurzaam en jong ondernemen' is een autorally in een duurzame auto. Tijdens de stops op de route vertellen jonge ondernemers over hun passie voor ondernemen en duurzaamheid. De gasten van de excursie `Drie keer verleden met een vleugje heden' bezoeken kasteel de Slangenburg en Villa Ruimzicht. In `De Graafschap helpt scoren' staat de speciale Doetinchemse aanpak voor jongeren centraal. In de excursie `Nieuwe bestuurlijke architectuur' gaat het om de Achterhoekse bestuursstijl en brengen de deelnemers een bezoek aan twee bijzondere schoolgebouwen: het Metzo College en het Graafschapcollege in Doetinchem.

Verkeersmaatregelen
De congresgangers bezoeken excursies in de hele regio. Op 7 juni rond 17.00 uur worden zij afgezet met bussen op de Wijnbergseweg. Om de toestroom richting het Simonsplein in goede banen te leiden, is de Wijnbergseweg tussen 15.00 en 18.00 uur afgesloten voor alle verkeer. De Hofstraat is afgesloten tot uiterlijk 9 juni omdat er een tent aan Schouwburg Amphion wordt geplaatst. Nu de Hofstraat meerdere dagen wordt afgesloten voor alle verkeer, laat het college fijnstofmetingen doen. Deze metingen vinden plaats op verzoek van de Doetinchemse gemeenteraad.

VNG-jaarcongres
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert elk jaar een congres. Zo'n 3500 wethouders, burgemeesters en andere bestuurders bezoeken dit grootste bestuurlijk evenement van ons land. In 2011 is de Achterhoek gastheer: op dinsdag 7 en woensdag 8 juni organiseren elf Achterhoekse gemeenten het congres. Congreslocatie is het DRU Industriepark in Ulft. Het avondprogramma van dinsdag 7 juni vindt plaats in hartje Doetinchem.

Voor meer informatie over het VNG-Jaarcongres kunt u kijken op www.vngjaarcongres.nl of www.doetinchem.nl