Eneco

Stadion De Graafschap: hoe duurzaam kan het?

Eneco onderzoekt het

Energiebedrijf Eneco is door BAM Utiliteitsbouw gevraagd een onderzoek te
doen naar de meest duurzame opzet van het nieuwe stadion van De Graafschap. Door de agrarische omgeving wordt onder andere de inzet van biomassa kansrijk geacht. De Graafschap zal vanaf het seizoen 2014/2015 haar wedstrijden spelen in een nieuw, groen stadion. Eerder onderzocht Eneco al de duurzame mogelijkheden van het grote nieuw te bouwen stadion in Rotterdam. Daar kwam het energiebedrijf tot de conclusie dat een klimaatneutraal stadion zeer goed mogelijk is. Eneco verwacht het onderzoek in Doetinchem eind september af te ronden.

BAM

Het nieuwe stadion van De Graafschap, dat waarschijnlijk op het voormalige Vredesteinterrein wordt gerealiseerd, moet een karakteristiek icoon worden van de Achterhoek. Het stadion zal ongeveer 17.500 plaatsen omvatten. Door toepassing van moderne en duurzame technologie en bouw zal de maatschappelijke betrokkenheid van de club nadrukkelijk getoond worden. BAM Utiliteitsbouw sloot eind vorig jaar een ontwikkelovereenkomst af met Stichting Groen Stadion De Graafschap. In dit onderzoek werd de financiële haalbaarheid van het stadion getoetst. Duurzaamheid is een belangrijke voorwaarde voor de realisatie van het nieuwe stadion. BAM heeft Eneco ingeschakeld om de mogelijkheden om zover mogelijk te verduurzamen te onderzoeken.

Voetbalstadions van de toekomst

Eneco, dat veel werk maakt van het verduurzamen van de energievoorziening, ziet een goede toekomst voor 'groene' voetbalstadions. Door ter plekke energie te produceren, met bijvoorbeeld biomassa, zonne-energie, windenergie en veel aan energiebesparing te doen, kan de invloed op het milieu beperkt blijven en aanmerkelijk onder het huidige niveau komen. Als basis voor het onderzoek wordt steeds een bestaand stadion genomen, dat nu al beantwoordt aan de eisen van het nieuw te bouwen stadion. Zo werd voor het nieuwe stadion in Rotterdam gekeken naar het multifunctionele stadion van Bayern München, de Allianz Arena. Verschillende toepassingen daar op het gebied van verlichting, veldconstructies, restaurants en fanzones zijn vergeleken met wat er bij het nieuwe stadion mogelijk is. Onderzocht wordt nu welk stadion als referentiestadion kan dienen voor het nieuwe stadion van De Graafschap.

Quotes

Henk Bloemers, Commercieel directeur bij De Graafschap, onderstreept de ambitie van de club in de ontwikkeling van het nieuwe stadion. 'Onze regio kent een agrarisch en groen karakter. Hier zijn wij trots op en dat tonen wij graag. Een duurzaam groen stadion is vanaf het begin het uitgangspunt geweest. Naast de relatie met onze afkomst zien wij uiteraard hier ook een goed commercieel project in.'

Jeroen Troost, commercieel directeur bij BAM Utiliteitsbouw: 'Wij werken op meer plekken naar volle tevredenheid samen met Eneco. We delen de ambitie om met creatieve en innovatieve concepten duurzaamheid van gebouwen te verbeteren'.

Michael van Hulst, Programmamanager Venues bij Eneco Shared Energy Solutions die leiding geeft aan het onderzoek, licht toe: 'De strijd om het meest duurzame stadion van Nederland is losgebarsten. Iets wat wij als duurzaam energiebedrijf uiteraard toejuichen. Op Europees en mondiaal niveau is dit thema ook nadrukkelijker onder de aandacht bij de ontwikkeling van nieuwe stadions. Eneco ziet in de ontwikkeling in Doetinchem goede kansen in relatie tot haar omgeving. Het past uitstekend bij onze strategie om duurzame energieproductie decentraal en samen met betrokkenen te organiseren'.

Bron: Communication & Public Affairs